El permís de paternitat s'amplia: 8 setmanes, a partir d'ara, i fins a 16, el 2021

L'equiparació amb el permís maternal s'haurà de fer de manera progressiva
Redacció Actualitzat
TEMA:
Igualtat de gènere

Els pares podran tenir, com les mares, 16 setmanes per cuidar els seus fills. És la mesura estrella del decret llei d'igualtat laboral que ha aprovat el Consell de Ministres.

Com que el govern Sánchez no ha aconseguit tirar endavant uns pressupostos per al 2019, l'aplicació s'haurà de fer de manera progressiva. Així, un cop es publiqui al BOE, el permís de paternitat retribuït passarà de les 5 setmanes actuals a 8 setmanes. L'any que ve s'ampliarà a 12 setmanes, i el 2021, a 16 setmanes.

La ministra Calvo ha explicat que s'anirà augmentant en els propers tres anys per donar temps a les empreses i ha assegurat que Espanya va tard en qüestions d'igualtat.

"La maternitat no pot ser una arma en contra del desenvolupament laboral i social de les dones. És responsabilitat de tots pel que representa"

 

Permisos de maternitat i paternitat a Europa

La ministra ha explicat que amb aquesta nova mesura "Espanya deixarà d'estar a la cua d'Europa" en aquesta qüestió. Així, el 2021 pare i mare tindran 112 dies de permís per la cura del nadó.

Per exemple, Suècia i Croàcia són els països amb els permisos de maternitat més llargs, 480 dies. Regne Unit i Albània, 365 dies, Noruega, 315 dies, i Macedònia, 273 dies.

Pel que fa al permís de paternitat, Noruega té 112 dies i Islàndia i Eslovènia tenen 90 dies.

A Dinamarca, els pares i les mares tenen un any de permís que s'han de repartir. Però la mare ha d'agafar obligatòriament un mínim de 128 dies i el pare 14.

A Finlàndia les mares tenen 112 dies de permís i 158 dies que poden compartir amb la parella si volen.

Alemanya, en canvi, hi ha un permís de maternitat de 14 setmanes, però, després, la mare pot agafar una excedència fins que el seu fill o filla tingui 3 anys. I L'Estat dona una ajuda econòmica fins que el nen o la nena té 14 mesos.

Permisos vs. recomanacions OMS

L'Organització Mundial de Salut recomana la lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos de vida del nadó, és a dir, 24 setmanes i, posteriorment, començar la introducció de l'alimentació complementària. Això xoca frontalment amb les 16 setmanes de la baixa maternal i la conciliació de la vida familiar i laboral.

En aquest sentit l'Associació Espanyola de pediatria va emetre un comunicat en què consideraven prioritària ampliar la baixa maternal a 6 mesos.

Hi ha altres països amb permisos de maternitat inferiors als 6 mesos, a més d'Espanya, per exemple, Itàlia té un permís de 22 setmanes; Estònia, Rússia i Sèrbia, un permís de 20 setmanes; Moldàvia, Lituània i Romania, un de 18 setmanes, o Bèlgica i Eslovènia que donen un permís de maternitat de 14 setmanes.

 

Evitar la bretxa salarial

El decret llei també obligarà totes les empreses de més de 50 treballadors a fer un pla d'igualtat per evitar la discriminació. Fins ara, només era obligatori per a les de més de 250 treballadors. L'aplicació també es farà de manera progressiva.

L'empresa haurà de comptar amb un registre professional detallat per categoria i per sexe, a l'abast dels sindicats, per garantir que homes i dones cobren el mateix per fer la mateixa feina.

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut