El personal d'infermeria es reivindica: "No som herois, som professionals"

Concentracions als centres hospitalaris per reclamar millores laborals i de seguretat

Laura GalánActualitzat

Porten més de dos mesos treballant a la primera línia contra el coronavirus i, des del primer moment, els ciutadans els han reconegut l'esforç amb un aplaudiment diari. Però aquest dimarts, coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria, el col·lectiu reivindica el valor de la seva feina i demana que es tradueixi en una millora de les condicions laborals.

No és res nou, asseguren, només que ara, amb la Covid-19, s'ha fet més evident que mai. Paula Cano, infermera pediàtrica de l'Hospital Vall d'Hebron, ho expressa així:

"No som herois. Som professionals. Fem la mateixa feina que fem la resta de l'any. No cal que ens aplaudeixin cada dia a les 8 del vespre. El que volem són drets i que se'ns reconegui cada dia el treball que fem".

Rosa Maria Oms, infermera d'UCI a Hospital de Sant Pau és igual de contundent.

"D'herois no en tenim res. Som persones com les altres que tenim una carrera professional i el reconeixment social. No som "les nenes". Ja sé que moltes vegades ho diuen carinyosament, però no som nenes. Som infermeres i algunes, doctores."

Volen aprofitar la visibilitat de les últimes setmanes en la cura dels malalts per la pandèmia per reclamar que s'acabi amb la precarietat laboral a què se senten sotmeses.

Montserrat Estévez és infermera Medicina Interna Hospital de Sant Pau.

"Ho donem tot aquí, nosaltres. Aleshores tens la sensació que no et cuiden prou amb el contractes ara d'un dia, ara d'un mes, ara 'ves-te'n a casa'."

El personal d'infermeria, que s'ha concentrat aquest dimarts als diferents centres hospitalaris, de manera espontània i sense convocatòria sindical, ha fet córrer les seves demandes per les xarxes amb el hashtag #aplaudimentsendrets.
 


Contractes dignes i estables; jornades de 35 hores; jubilació als 60 anys; EPIs que els protegeixin; no haver de reutilitzar mascaretes; que el sou sigui equiparable als riscos que corren; tests de coronavirus per al personal sanitari... Són algunes de les reivindicacions i demanen, també, la complicitat dels usuaris per defensar la sanitat pública sense retallades.

"Ara és quan la societat s'ha donat compte que les nostres reivindicacions eren certes."

Ho diu Maribel Ramírez Gallardo, infermera Hospital de Bellvitge.

Mar Pina, coordinadora d'Infermeria d'Urgències de l'Hospital de Sant Pau, creu necessària la revalorització del sector.

"Necessitem un reconeixement real. Demanem als governs que elevin el perfil i l'estatus de les infermeres. Invertir en infermeres fa que el sistema sanitari i les cures de salut siguin eficaços i sostenibles. Necessitem millores que afectin la nostra professió, però en termes de totes les àrees de desenvolupament, no només assistencial, amb millores laborals, de gestió... És fonamental la participació i la visió de la infermera en polítiques de salut."

La presidenta del Col·legi d'Infermeres i Infermers de Barcelona, Paola Galbany, també reclama aquest reconeixement institucional a través de polítiques de salut. Demana millorar la presència d'infermeres en residències de gent gran i considera necessari un increment de ràtio per habitants. Denuncia un dèficit estructural a les plantilles arran de la crisi del 2008 i veu indispensable una millora salarial en el sector.

Els sanitaris reclamen també tests pel coronavirus al Vall d'Hebron (Reuters/Nacho Doce)

Meritxell Peiró, supervisora de la Unitat Respiratòria de l'Hospital de Sant Pau, constata que "les infermeres estem molt oblidades". Un exemple, diu, és l'escassa presència d'aquesta professió en els diversos comitès d'experts que s'han creat per afrontar la pandèmia i planificar el desconfinament.

Explica que el començament de la pandèmia va ser molt dur a nivell humà, però també a l'hora de reestructurar espais i gestionar el personal.

"Els equips han respost totalment. Infermeres veteranes i les que no tenen tanta experiència han treballat juntes, però ara estem notant un cansament físic i psicològic per les dures situacions que hem viscut."

 

Sous de 1.000 a 1.500 euros

A Catalunya, el personal d'infermeria -majoritàriament dones- ocupa 46.391 persones. El seu sou net és de mitjana d'entre 1.000 i 1.500 euros, en funció de si es treballa en residències o hospitals públics, per exemple, un sou que pot ser superior quan s'hi afegeixen els plusos per objectius o torns.

Les últimes dades de què disposa el consell de col·legis d'infermeres i infermers de Catalunya, del 2016, diuen que hi ha una ràtio de 5,2 infermers per cada 1.000 habitants, quan a Europa és de 8,4.

Per això demanen augmentar la ràtio, menys precarietat en els contractes, que es convoquin places, que s'acabin els interinatges, que es pugui recuperar la jornada de 35 hores i que es reverteixin les retallades que s'han fet fins ara.

I a més, demanen més material i millor per fer front a la Covid-19, que ha contagiat 4.000 sanitaris a Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut