El personal mèdic de les UCI demana "prudència i responsabilitat" perquè "no estem bé"
pacients Covid de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell (EFE/Quique García)

El personal mèdic de les UCI demana "prudència i responsabilitat" perquè "no estem bé"

Antoni Trilla, de l'Hospital Clínic, remarca que "s'ha acabat l'estat d'alarma, però la pandèmia continua"

RedaccióActualitzat

"La pandèmia encara no ha acabat" i hi ha "centenars" de persones a les UCI i "ingressos diaris" a causa del coronavirus.

Amb aquest recordatori sobre l'estat de la pandèmia encapçala la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (Socmic) el comunicat que ha publicat aquest dilluns, en què demana "prudència, responsabilitat i respecte".

Els metges especialistes en medicina intensiva i les infermeres de les UCI fan aquesta crida després que el cap de setmana, coincidint amb la fi de l'estat d'alarma, s'han vist imatges de celebracions multitudinàries sense mascareta ni distància de seguretat.

Per això remarquen que "tot i l'avenç de la vacunació" encara cal mantenir les distàncies i la higiene de mans i utilitzar la mascareta.

Unes mesures de "responsabilitat", avancen, que seguiran sent "imprescindibles fins que hi hagi immunitat de grup".

En aquest sentit, argumenten que:

"Una societat madura i responsable no requereix mesures restrictives i punitives si aplica les recomanacions sanitàries, el sentit comú i pensa en els altres a més d'en un mateix."


A més, demanen "respecte" per les persones que han tingut la Covid-19, les que han mort a causa de la malaltia i els seus familiars i per al "personal sanitari i no sanitari que hi han deixat i hi deixen la pell per donar assistència sanitària de qualitat".


"La pandèmia continua"

Des de l'Hospital del Mar, el cap del Servei de Medicina Intensiva, Ramon Masclans, ha explicat que el detonant del manifest han estat "les imatges que vam veure".

En declaracions al programa "Els matins", de TV3, ha dit que entén que algunes persones "diuen que els han robat un any de vida", però ha recordat que "hi ha gent que li han robat la vida". I "una part de la societat sembla que no n'és conscient".

Masclans ha remarcat que prudència, responsabilitat i respecte "són els tres eixos que ha de seguir tothom, perquè no estem bé".

En aquest mateix sentit, el cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha volgut remarcar que "s'ha acabat l'estat d'alarma, però la pandèmia continua".

I ha explicat que "dos de cada tres ciutadans es poden contagiar, encara", perquè "no han estat vacunats o no han superat la malaltia".


Simón, "decebut"

A aquests professionals que estan en la primera línia de l'acció contra la pandèmia s'hi ha referit, també aquest dilluns, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES).

"No em puc imaginar com deuen estar els professionals que estan en una UCI saturada o veient morir gent", ha dit, en referència a les imatges de celebracions multitudinàries de la fi de l'estat d'alarma la nit de dissabte a diumenge, abans de "mostrar-los tot el seu suport" i "enviar-los tot el meu ànim".

Unes imatges que ha admès que no li han agradat gens, tot i entendre "fins a cert punt" que algunes persones tinguessin "aquestes ànsies per fer aquestes coses".

Ha expressat el seu desig que l'impacte de les trobades massives "sigui puntual i no gaire greu", però ha admès que, "ni jo ni ningú a Espanya sap què passarà els pròxims dies".

"No és el que s'hagi pogut transmetre aquesta nit", ha explicat, "sinó el que transmetin al seu entorn, en els pròxims dies, les persones que s'hagin pogut contagiar aquesta nit".

Per això ha demanat que "entenguin que si van tenir un temps en què van poder fer allò que van voler, ara siguin conscients que han de passar un altre temps de controlar molt amb qui s'ajunten i com s'ajunten".

Simón també s'ha mostrat "molt decebut" perquè, considera que "clarament, no he sabut transmetre el missatge a la població, ni als mitjans de comunicació, ni tampoc als polítics".


442 pacients Covid a les UCI

Segons les dades publicades aquest matí pel Departament de Salut, a les UCI hi ha 442 malalts de Covid-19 crítics.

 

 


En total, als hospitals catalans hi ha 1.354 llits ocupats per persones que s'han contagiat del coronavirus.

 

 


És el quart dia consecutiu que hi ha menys de 1.400 pacients Covid ingressats, un fet que ja va passar a finals de març, just abans que la xifra tornés a pujar fins al pic de 1.778 ingressos, justament ara fa un mes, l'11 d'abril.

Ara mateix, però, la tendència fa dies que és a la baixa. Una baixada, això sí, que en aquesta quarta onada és molt suau, molt lenta, fins al punt que durant un temps es parlava de "situació d'altiplà".


Més de 22.000 morts

Ara mateix, a Catalunya, d'altra banda, moren un centenar de persones cada setmana.

 

 


En total ja han mort, a causa de la pandèmia, més de 22.000 persones.

 

 


En concret, amb les 33 morts notificades les últimes vint-i-quatre hores s'ha arribat a les 22.022 víctimes mortals de la Covid-19.

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaCovid-19
Anar al contingut