Traslladat a Malta un dels migrants del pesquer valencià pel seu estat de salut
Un dels 12 migrants a bord del vaixell pesquer Nuestra Madre Loreto serà traslladat en helicòpter a Malta per problemes mèdics, en concret per deshidratació. Segons ha explicat Open Arms, el jove està molt dèbil i ha perdut la consciència diverses vegades.
El Centre de Coordinació de Malta ha aprovat l'avaluació d'aquest migrant després que així ho sol·licités l'ONG a les autoritats del país.
#UPDATE
Proactiva Open Arms (@openarms_fund) 30 de noviembre de 2018
Autorizada evacuación urgente #Malta de un joven a bordo #NuestraMadreLoreto en estado de deshidratación y debilidad.
La situación empeora cada minuto que pasa. Todas las personas rescatadas deben llegar a un puerto seguro cuanto antes. #United4Med pic.twitter.com/J18gtJpBst
El vaixell valencià porta una setmana a la deriva després d'haver rescatat una dotzena de migrants a les costes de Líbia. Aquest divendres, Open Arms ha pogut accedir al pesquer per oferir assistència mèdica. Ha estat en aquest moment quan han alertat dels problemes de salut del jove i de la necessitat de ser evacuat.
#ÚLTIMAHORA
Proactiva Open Arms (@openarms_fund) 30 de novembre de 2018
El equipo médico del #OpenArms ya está a bordo #NuestraMadreLoreto prestando atención médica a las 12 personas, 2 de ellas menores, rescatadas por este pesquero hace 1 semana. #United4Med @24h_tve @sextaNoticias @EFEnoticias @europapress @elpais_espana @eldiarioes pic.twitter.com/LNzEJaoyNW
Segons ha explicat el patró del Nuestra Madre Loreto, Pascual Durà, a "Els matins" de TV3, segueixen racionant aliments i gasoil. Esperen poder aguantar uns dos dies més amb el que tenen, però avisen que se'ls estan acabant les provisions.
"La salud de los náufragos en #NuestraMadreDeLoreto se ha degradado muy rápidamente después de sobrevivir a las infernales condiciones libias han soportado 7 días en la cubierta del pesquero, 5 de ellos de duro temporal en alta mar, por no tener puerto abierto. Ilegal e Inhumano." pic.twitter.com/SYNOLrSFHY
Òscar Camps (@campsoscar) 30 de novembre de 2018
Open Arms, al rescat
L'embarcació de rescat ha sortit aquest dijous a la tarda del port de Zarzis, a Tunísia. En unes condicions meteorològiques adverses, amb onades de més de dos metres i fort vent, l'Open Arms ha trigat més del previst, però ha acabat trobant-se amb el pesquer aquest divendres al matí:
"#ULTIMAHORA #OpenArms ha zarpado esta tarde al encuentro del #NuestraMadreLoreto para ofrecerles asistencia médica. Se agudizan los casos de debilidad y agotamiento a bordo, tras una semana de temporal. Estaremos a su lado en caso de que fuese necesario evacuación médica." #United4Med pic.twitter.com/ZJAhVZ134c
Proactiva Open Arms (@openarms_fund) 29 de novembre del 2018
Per la seva banda, el Nuestra Madre Loreto havia posat rumb cap a l'oest per trobar-se amb l'Open Arms, després d'haver descartat el suggeriment del govern espanyol d'avituallar-se al port libi de Khoms.
Situada a un centenar de quilòmetres a l'oest de Trípoli, la ciutat de Khoms és un dels principals centres operatius de les màfies dedicades al contraban de persones al Mediterrani central, considerada la ruta més mortífera del món. Segons el capità del pesquer, no tornaran a Líbia, perquè consideren que no és un port segur per als migrants.
L'agència de l'ONU per als refugiats, l'ACNUR, considera que els migrants rescatats no es poden retornar a Líbia, ja que no és un port segur i hi ha "un risc real de violacions de drets humans".
Organitzacions com Metges sense Fronteres i Save the Children s'han manifestat en la mateixa línia:
"El gesto humano de salvar vidas del #NuestraMadreLoreto necesita ser acompañado ya por la voluntad política de desembarcar cuanto antes a los rescatados en el puerto seguro más cercano. Libia no es un país seguro", David Noguera, presidente #MSFhttps://t.co/0QCyreUh6f pic.twitter.com/zauhTR4mK5
Médicos sin Fronteras (@MSF_Espana) 29 November 2018
"Pedimos al gobierno que no permita el desembarco en #Libia del pesquero español. Dos de los #migrantes del barco son menores. Libia no es puerto seguro: podrían ser arrestados y quedar expuestos a sufrir violencia y abusos." https://t.co/GtTwMwm7IYhttps://t.co/VQFFzSulzV
Save the Children Es (@SaveChildrenEs) 29 de novembre del 2018
Set dies després d'haver rescatat les dotze persones, la situació dins el vaixell ha anat empitjorant. El capità del pesquer, Pascual Durà, ha lamentat aquest dijous la falta de resposta per part de les autoritats espanyoles i ha expressat la seva preocupació pel menjar i pel combustible que tenen a bord. En declaracions a Catalunya Ràdio s'ha queixat que els han "deixat tirats":
"Que tinguen un poc d'humanitat, que siguen un poc persones... que ja, si no volen mirar per les 12 persones que tenim ací, que haurien mirar per elles, que miren per nosaltres, compatriotes espanyols, que després som tots espanyols i no sé què, i ara ens han deixat tirats."
- ARXIVAT A:
- Migracions