El Pi d'en Xandri, a Sant Cugat del Vallès
El Pi d'en Xandri, a Sant Cugat del Vallès (ACN/Jordi Pujolar)

El Pi d'en Xandri de Sant Cugat fa 250 anys, camí de ser declarat arbre monumental

Aquest emblema natural arriba als 250 anys amb una mala salut de ferro i convertit en element de peregrinació i reivindicació

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Bellés

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Maresme i el Vallès Oriental i Occidental

Un quart de mil·lenni no se celebra cada dia i l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha volgut aprofitar l'ocasió per fer l'anunci oficial. El Pi d'en Xandri, un enorme arbre situat al parc natural de Collserola, té tots els números de ser catalogat com a arbre monumental de Catalunya. Aquest pi pinyoner és tot un símbol per a la vila i, en aquests dos segles i mig de vida, ha sobreviscut a tot tipus de contratemps.

Ara, el consistori no només vol celebrar-ne l'aniversari amb un conjunt d'activitats, sinó que també ha impulsat que tingui el reconeixement que creuen que es mereix, com explica l'alcalde, Josep Maria Vallès.

"Tots els portaveus polítics de l'Ajuntament vam posar-nos d'acord per fer la petició d'arbre monumental a la Generalitat. El primer filtre ja l'hem passat, ho estan estudiant i, amb la boca petita, puc dir que ens diran que sí."


Una icona vallesana

El Pi d'en Xandri es va plantar el 1774 per marcar els límits d'unes terres i les seves dimensions l'han convertit en un punt molt visitat. Lloc habitual de trobada per als excursionistes, l'arbre es troba al parc de la Torre Negra i, actualment, ja està qualificat d'arbre d'interès local i comarcal.

23 metres d'alçada i un tronc de més de 3 metres de perímetre. La copa, de 21 metres d'amplada, té una forma molt peculiar a causa de la gran nevada del 1962, quan l'arbre va perdre bona part de les seves branques pel pes de la neu.

Alumnes de l'escola Pi d'en Xandri de Sant Cugat del Vallès, durant una jornada de treball a l'esplanada de l'arbre
Alumnes de l'Escola Pi d'en Xandri de Sant Cugat del Vallès durant una jornada de treball a l'esplanada de l'arbre (ACN/Jordi Pujolar)

Els santcugatencs van lluitar per salvar-lo quan, el 1997, algú el va voler tallar amb una serra mecànica i també li van calar foc. Un atac que mai ha estat resolt i del qual encara s'està recuperant.

Des d'aleshores, el pi viu apuntalat i tècnics forestals el revisen un cop l'any per veure en quin estat es troba. L'expert Sergio Perdices, que vindria a ser el metge de l'arbre, ens en fa un diagnòstic prou positiu, tot i el repte afegit que ha suposat la manca d'aigua.

"Està sa, però pot ser que hagi estat una mica estressat. Ha estat un any d'una sequera molt forta i això l'arbre també ho nota. Queda una mica més trist, no té gaire bon creixement, el color de la fulla no és el seu verd..."

Per això, s'han de posar en marxa diferents actuacions, com subratlla Jordi Torrijos, que era el director de Parcs i Jardins quan el pi va rebre l'atac d'ara fa 27 anys i va presentar un pla per salvar-lo.

"Han estat anys de sequera molt intensos i ha crescut poquet. Segueix creixent, però molt menys. Per tant, cal seguir treballant en tècniques de manteniment i fer treballs de reg."

Primer acte de celebració dels 250 anys del Pi d'en Xandri
Primer acte de celebració dels 250 anys del Pi d'en Xandri (3Cat)

Els actes organitzats per l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès per celebrar els 250 anys del Pi d'en Xandri han començat amb aquesta jornada, en què han participat alumnes de l'escola que porta el nom de l'arbre, i s'allargaran fins a l'octubre.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientPatrimoni
Anar al contingut