El Pirineu suma 9 ossos nous aquest estiu i ja n'acull més de 90: normalitat o perill?
Mentre augmenta la preocupació entre els ramaders del territori, Acció Climàtica assegura que la població d'ossos encara hauria de créixer més
Pau Rovira
Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà
La població d'ossos al Pirineu supera ja els 90 exemplars, després que se n'hagin albirat 9 més aquest estiu. Així es desprèn de les dades de l'Oficina Francesa de la Biodiversitat, que aquesta setmana ha donat a conèixer albiraments de cinc femelles acompanyades d'una a tres cries, totes vistes en zones limítrofes amb les comarques de muntanya de Lleida, tot i que solen cobrir grans distàncies.
Una presència creixent d'aquests animals a la zona que està sent rebuda de maneres molt diverses pels diferents actors implicats.
"Creixement orgànic" per a l'administració
Segons el director general de polítiques ambientals, Marc Vilahur, la població d'ossos té un nombre encara insuficient, no és cap problema i hauria de créixer més.
"Això és un creixement orgànic, habitual, d'una espècie que encara està en perill d'extinció i que precisa d'un augment substancial per deixar d'estar-ho."
Vilahur diu que, "amb prevenció i compensació de danys, s'ha de generar una millora d'aquesta població perquè incrementi els seus individus i que, alhora, això no representi un efecte negatiu per al sector primari, principalment apicultors o ramaders extensius".
"Perjudici directe" per als ramaders
Els apicultors i ramaders, precisament, estan molt preocupats per aquest increment de població. Raquel Serrats, portaveu d'Unió de Pagesos, denuncia la situació que pateixen a causa dels atacs.
"A part de crear un sentiment d'impotència i menyspreu, et fa estar molt malament. La població va creixent, augmenten els atacs i aquí ningú fa res. Els únics que patim directament un perjudici per la presència d'aquestes espècies som nosaltres."
Pel que fa als productors de mel, Acció Climàtica ha hagut de protegir un total de 45 assentaments apícoles d'atacs d'os bru a les comarques del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. Ho fan mitjançant tancats electrificats de tres fils per minimitzar els danys.
En el cas de les zones de presència permanent d'os són tècnics de l'administració els que fan la instal·lació del tancat electrificat i també el seu desmuntatge. En zones de presència puntual, en canvi, faciliten el material als apicultors.
L'any passat es van registrar dos atacs i aquest any, de moment, se n'ha registrat un.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientBiodiversitatRamaderia