Salut enllesteix la proposta que enviarà a Madrid per al desconfinament gradual
Sanitaris amb un pacient a l'UCI de l'Hospital de Manresa (ACN/Althaia)

El pitjor escenari de Salut: un rebrot de la Covid a l'octubre la meitat de virulent

Segons un document tècnic del Servei d'Emergències Mèdiques, el repunt de contagis es podria començar a notar a l'octubre

RedaccióActualitzat

Catalunya crema etapes de la desescalada, però els responsables de la gestió de la crisi preparen el futur. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha elaborat un document tècnic que situa un repunt de contagis de la Covid-19 que es podria començar a notar a l'octubre. El pic màxim arribaria durant les últimes setmanes d'aquest any i les primeres del que ve.

Segons confirma el Departament, aquest és el pitjor escenari que contempla el Departament de Salut. El rebrot es podria allargar fins a l'abril. Com a part positiva, aquesta segona onada tindria la meitat d'intensitat del virus que l'actual.

Adrià Comella, director del CatSalut assegura que cal estar preparats:

"Treballem convençuts que hi haurà una segona onada. Si no hi és, millor. Però si hi és, hem d'estar preparats"

 

En el document, el SEM fa un càlcul del control de la pandèmia. Xifra en uns 300 el nombre de contagis que hi ha a Catalunya ara per ara i calculen que la xifra es mantindrà tot l'estiu. Seria una expansió controlable. A la segona meitat d'octubre, però, els casos tornarien a pujar, segons aquest escenari. Podrien arribar als 400 i cap a finals d'any, per Nadal, ja serien 1.500 diaris. Aquesta xifra és similar als contagis detectats amb tests PCR als pitjors moments del mes d'abril, quan es va arribar al pic de la pandèmia, tot i que llavors no es detectaven tots els casos perquè no es donava l'abast. Per això, ara, el rebrot seria menys virulent.

A partir de febrer, els contagis començarien a remetre. La situació s'allargaria fins a mitjans d'abril quan la situació tornaria als nivells actuals.


Preparar el sistema sanitari

L'objectiu del Departament és estar preparat i parar el cop d'un rebrot sobre un sistema sanitari que ja esta fent càlculs per tornar a la normalitat.

Dos anys és el que calcula el Servei Català de la Salut que es tardarà a recuperar l'activitat sanitària que es va deixar de fer durant el pic de la pandèmia.

Els centres sanitaris i els professionals s'han hagut de bolcar gairebé completament a la Covid per atendre el gran nombre de pacients greus que hi ha hagut. La conseqüència és que han crescut les llistes d'espera de les altres patologies, que s'han d'anar eixugant alhora que el sistema es prepara per a un possible rebrot.

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut