Gairebé la meitat de les dones i un terç dels homes se senten insegurs de nit als desplaçaments en metro de nit (EFE/Marta Pérez)

El pla de desconfinament de la Generalitat: deu mesures i cinc fases per tornar al carrer

Inclou tests serològics i PCR massius les pròximes setmanes i un "passaport d'immunitat", per poder fer el desconfinament de manera gradual i segura
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha detallat aquest diumenge les recomanacions en què es basarà el pla de desconfinament a Catalunya per quan aquest sigui possible.

En una compareixença després de la reunió de Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics, Torra ha explicat que ha exposat aquest pla al president del govern espanyol.

Ha dit que les recomanacions, liderades per l'epidemiòleg Oriol Mitjà, estaran enllestides aquest dilluns, i que el pla s'aprovarà en un consell executiu extraordinari "al més aviat possible":

"Vull agrair a tots els que han participat en aquest treball, i el que encara els resta, aquesta feina magnífica, un treball fet amb el màxim esforç i competència, que ens ha d'acabar donant un full de ruta clar i rigorós que Catalunya oferirà a qualsevol país o territori que hi pugui estar interessat."

El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest diumenge

Les recomanacions, un decàleg força exhaustiu, comporten iniciar immediatament un assaig amb 50.000 tests serològics per saber el grau de contagi de la població catalana.

També tests serològics i PCR massius, 1 milió i mig, en les pròximes 16 setmanes, i una segona onada de 6 milions de tests serològics per conèixer al detall l'abast del coronavirus.


"Passaport d'immunitat" i organisme de coordinació

A més dels tests massius, les recomanacions també proposen que s'implanti un "passaport d'immunitat" per a les persones que hagin de continuar movent-se.

També la creació d'un organisme de coordinació multidisciplinari que s'encarregui de la implementació i l'aplicació del pla a totes les situacions que vagin sorgint.

Desconfinament en cinc fases

Tot això per aconseguir un desconfinament segur i progressiu, amb cinc fases marcades a les quals s'aniria arribant d'acord amb els resultats de les mesures adoptades:

1. Tornada de les persones sanes als llocs de treball no essencials.

2. Desconfinament parcial i controlat de sectors concrets, amb la sortida al carrer de persones sanes per evitar l'esgotament social, i mesures de segregació temporal de grups de població que convé que no entrin en contacte.

3. Obertura de bars, restaurants i actes amb aforaments menors de trenta persones, mantenint la distància social.

4. Obertura d'escoles i equipaments culturals i esportius.

5. Obertura d'esdeveniments socials, culturals i esportius amb aforaments de més de trenta persones.

Per ara és només una proposta, perquè la Generalitat no té totes les competències per decidir com es farà la fase de desescalada, en últim terme, les decisions les prendrà el govern espanyol.

Aquest és el text complet del decàleg de recomanacions:

Un 15% de la població immunitzada

Oriol Mitjà, que també assessora al govern d'Andorra per fer front al coronavirus, ha proposat per Catalunya mesures similars a les que s'estan implantant allà.

Les seves recomanacions es basen el convenciment que només un 15% de la població de Catalunya ha estat infectada pel virus i que això li dona molt de marge per continuar contagiant-se:

"L'escenari de futur més probable és que la transmissió del SARS-CoV-2 no es pugui eliminar a curt termini i que s'originin brots recurrents durant els pròxims mesos."

Mitjà alerta que es trigarà molts mesos a poder fer tot aquest procés i està segur que serà impossible frenar el virus del tot:

"Fins i tot si fem servir mesures de control d'infecció eficaços, el més probable és que algun cas pugui escapar al control epidemiològic. Només a mesura que hi hagi més gent protegida per haver passat la infecció i posteriorment per l'impacte de la vacunació, disminuirà el risc que hi hagi brots."

Per tot això, reclama que els serveis de control d'epidèmies tinguin personal suficient per poder atacar els brots que hi pugui haver i evitar que s'escampin i empitjori l'epidèmia.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut