El "pla de la victòria" ucraïnès: Zelenski demana a la UE armament estratègic i 35.000 milions
El president d'Ucraïna insisteix en la necessitat que els aliats li facin una invitació formal per entrar a l'OTAN
Una ajuda de 35.000 milions d'euros, armament europeu a Ucraïna i l'autorització per poder atacar territori rus. Aquests són els punts clau del "pla de la victòria" que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha presentat aquest dijous a Brussel·les per guanyar la guerra a Putin.
El president ucraïnès ha afirmat: "Només amb la unitat a la UE podem avançar i fer que avancin altres líders", i ha defensat que, si s'aplica el seu pla, "la guerra pot acabar l'any vinent". Per Zelenski, "la unitat també és una arma", que, per Kíiv, significa seguretat:
"El nostre pla és que Ucraïna sigui forta i estigui preparada per a la diplomàcia, i és genial que aquest pla no depengui de la voluntat de Rússia, sinó només de la voluntat dels nostres socis. I crec que això dona una oportunitat perquè aquest pla sigui real."
L'estratègia de Zelenski implica aconseguir el permís de la Unió per atacar Rússia amb les armes que li proporcionen els Vint-i-set.
En segon lloc, demana que els estats més grans de la UE -Alemanya, França i Itàlia-, a més dels Estats Units i el Regne Unit, despleguin armament estratègic a Ucraïna per dissuadir Rússia.
El president ucraïnès també ha emplaçat els líders europeus a desbloquejar una ajuda financera de 35.000 milions d'euros "tan ràpid com sigui possible".
Petició d'entrar a l'OTAN
Després de dirigir-se als líders europeus, en roda de premsa, Zelenski ha insistit en la necessitat que els aliats el convidin formalment a entrar a l'OTAN, de manera que l'ingrés es pugui materialitzar quan acabi la guerra.
El líder ucraïnès, que ha assegurat que ha comentat aquesta possibilitat amb Joe Biden, Kamala Harris i Donald Trump, considera que l'entrada a l'Aliança Atlàntica no suposa travessar "cap línia vermella".
Més enllà de les demandes concretes, el pla del president ucraïnès encara té un altre objectiu, menys explícit: que Brussel·les no s'oblidi d'Ucraïna. És per això que la presència d'aquest dijous a la capital comunitària busca que ningú es plantegi deixar d'ajudar Kíiv.
A hores d'ara, el principal obstacle per materialitzar les demandes de Zelenski, especialment l'ajuda de 35.000 milions, és l'Hongria de Viktor Orbán, aliat de Putin. A Hongria, que té la presidència de torn del Consell de la UE, no li fa gaire gràcia el pla de la victòria ucraïnès.
- ARXIVAT A:
- UcraïnaVolodímir ZelenskiRússia