Conferència conjunta de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron (Reuters)

El pla de Merkel i Macron: 500.000 milions en subvencions per als més afectats per la Covid

Alemanya i França proposen als socis europeus subvencions i no crèdits per a les regions i sectors que més ajudes necessiten
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

L'eix francoalemany té el seu pla perquè Europa pugui sortir de la crisi del coronavirus. En una iniciativa conjunta, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, han proposat als socis europeus un fons de 500.000 milions d'euros per rellançar l'economia europea, castigada per la crisi del coronavirus.

Aquest fons no serien crèdits, sinó subvencions per a les regions i sectors més afectats pel coronavirus, segons ha explicat el president francès, Emmanuel Macron.

"Ens proposem utilitzar aquests 500.000 milions per fer dotacions pressupostàries i, per tant, per transferir diners dels pressupostos a les regions més afectades i els sectors més tocats"

 

Després de reunir-se per videoconferència, els dos líders han participat en una compareixença conjunta, on Merkel ha destacat la necessitat d'una Europa "forta i unida" per sortir d'aquesta crisi.

"Cal un esforç colossal i França i Alemanya estan disposats a fer-lo"

 

Bona rebuda a la UE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el president del consell europeu, Charles Michel, veuen bé la proposta francoalemanya.

 

"Va en la direcció de la proposta en què treballa la Comissió", ha dit Von der Leyen, i ha dit que "reconeix l'abast i les dimensions del desafiament econòmic amb què s'enfronta Europa".

El plantejament de París i Berlín a la resta dels socis comunitaris queda lluny del bilió i mig que plantejava la Comissió Europea, però proposa  transferències directes i no préstecs a retornar, com sí que contempla Brussel·les.

La idea de Merkel i Macron també recull l'emissió de deute europeu per part de la Comissió Europea. Els diners captats en els mercats es trasferirien als estats membres a través del pressupost de la UE, sobretot per accelerar les transicions ecològica i digital.

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut