Intervenció a l'hospital Indonesi al nord de la Franja de Gaza amb la llum d'un mòbil (REUTERS/Anas al-Shareef)

El pla de Netanyahu després de la guerra: que l'exèrcit pugui entrar a Gaza quan vulgui

Hospitals de la Franja continuen sota setge i dos bombardejos a Khan Yunis i la ciutat de Gaza han matat desenes de persones
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Israel envaeix Gaza

La guerra a Gaza entra aquest diumenge a la sisena setmana. Palestins del nord de Gaza continuen fugint al sud de la Franja i els combats s'han intensificat durant les últimes hores al voltant d'alguns hospitals, on ja han mort pacients per falta d'electricitat. Tot plegat en una nova nit de bombardejos.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, pretén que quan acabi la guerra l'exèrcit tingui el control de la Franja, actualment governada per Hamas, amb la possibilitat d'entrar-hi "quan vulguem" i ha rebutjat que passi a ser un territori gestionat per l'Autoritat Nacional Palestina que lidera Mahmmud Abbas:

"L'exèrcit israelià tindrà el control complet de la seguretat, amb la capacitat d'entrar –a Gaza– quan vulguem eliminar els terroristes –referint-se a Hamas– que puguin ressorgir."

El principal aliat d'Israel en aquesta guerra, Washington, ja ha dit en diverses ocasions que Tel-Aviv ni pot ocupar Gaza ni es pot tornar a la situació que hi havia abans de l'atac del 7 d'octubre, a més de defensar la solució dels dos estats, un de palestí i un altre d'israelià.

Per la seva banda, el president palestí, Mahmud Abbas, va proposar divendres que l'Autoritat Palestina podria jugar un paper en el futur govern a la Franja de Gaza, cosa que el primer ministre israelià ha rebutjat en les seves últimes paraules.

Un cop més, i malgrat l'increment de la pressió internacional per un alto el foc, Netanyahu va renunciar a aturar les hostilitats "fins que no siguin alliberats els ostatges" capturats per Hamas a principis d'octubre.

Palestins refugiats a l'Hospital Al-Nasser després d'haver fugit d'un altre hospital i primerament de casa seva (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Hospitals sota setge

Al llarg d'aquest mes de guerra, els hospitals i les ambulàncies no han quedat al marge dels atacs, però durant els dos últims dies la situació s'ha agreujat al voltant dels centres hospitalaris del nord de la Franja de Gaza que es troben sota setge i sobretot al voltant del complex mèdic Al-Shifa, on Israel apunta que hi ha el control central de Hamas.

L'exèrcit israelià nega que l'hospital estigui en setge, però els testimonis de metges que són a l'interior del centre expliquen tot el contrari i les Nacions Unides han confirmat el setge en un total de quatre hospitals.

Aquest mapa mostra la imatge quina és la situació a l'hospital Al-Shifa, rodejat per l'exèrcit israelià que ha assegurat que l'evacuació del centre es pot fer per una de les sortides:

 

Un cirurgià que és a l'hospital, Ahmed al-Mohkhallalti, ha explicat a Al-Jazeera que a algunes persones que han intentat sortir del centre, tal com han demanat els israelians, els han disparat:

"He vist una família de cinc membres, davant dels meus ulls, que van intentar sortir de l'hospital per l'est, perquè Israel havia assegurat que garantiria la sortida en aquesta direcció, i els van disparar. Per tant, van tornar ferits"

El mateix cirurgià assegura que un treballador del centre va sortir per intentar arreglar el generador d'electricitat i un dron li va disparar al coll. 

Organitzacions com Metges sense Fronteres i l'Organització Mundial de la Salut també han parlat amb treballadors d'Al-Shifa que corroboren que han disparat a persones que estaven intentant sortir del centre, les han ferit i a algunes les han matat. L'exèrcit israelià ha negat també haver disparat als hospitals i alguns mitjans israelians ho atribueixen a Hamas.

Aquest dissabte, TV3 va poder parlar també amb un metge de l'hospital Al-Shifa, Marwan Abu Sada:

"Hi ha franctiradors al voltant i et disparen si surts de l'hospital, inclús si surts per la zona del pàrquing. Hi ha tirotejos, ho sents? Un dels nostres col·legues ha mirat per la finestra i ha rebut un tret."

Imatge a Khan Yunis després d'un bombardeig en un edifici aquest diumenge (REUTERS/Mohammed Salem)

Al-Shifa es va quedar sense combustible i electricitat dissabte al matí, cosa que ha portat el centre al límit. Dos nadons que estaven en incubadores van morir per falta d'electricitat i també un altre pacient que es trobava en cures intensives.

A més, les intervencions s'han de fer amb el llum dels mòbils. A l'hospital ara hi ha 1.500 pacients, uns 1.500 treballadors del centre i entre 15.000 i 20.000 refugiats, segons l'agència Associated Press.

A l'hospital encara hi hauria almenys 37 nadons més que necessiten una incubadora urgentment i es tem per la seva vida. Segons l'exèrcit israelià, el centre ha demanat ajuda per a l'evacuació d'aquests nounats i Israel s'hauria compromès a treure'ls d'Al-Shifa per portar-los a un centre on puguin ser atesos. 

Més enllà dels hospitals, els bombardejos continuen a tota la Franja de Gaza. El director del Programa de l'ONU per al Desenvolupament (PNUD), Achim Steiner, ha assegurat que una oficina de l'agència a la ciutat de Gaza ha estat bombardejada i ha deixat "una xifra significativa de morts i ferits".

Steiner ha detallat que en aquells moments a l'edifici hi havia població civil que hi buscava refugi:

 

Ferits arriben a l'Hospital Al-Nasser, al sud de la Franja de Gaza aquest diumenge (REUTERS/Mohammed Salem)

1,5 milions de desplaçats

Aquest diumenge al matí, el Ministeri de Salut de Gaza ha informat de la mort d'almenys 13 paletins en el bombardeig d'un edifici a Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza. Precisament, almenys un milió i mig de persones s'han desplaçat del nord al sud de la Franja empeses per l'exèrcit israelià.

La situació al sud s'ha complicat encara més amb l'augment de persones desplaçades: hi ha dificultats per trobar casa i menjar.

A Khan Yunis, moltes de les persones evacuades han de viure en camps de refugiats, tots els edificis i centres d'evacuació estan ara complets. Això és el que explica Fadel Mughni, desplaçat al sud:

"Vam patir bombardejos quan va començar la guerra que ens van destrossar la casa. Teníem por i vam marxar amb la família cap al sud. Primer vam trobar lloc a l'hospital Al-Nasser, a Khan Yunis, però ara ja només hi ha lloc a l'aire lliure."

Khan Yunis tenia mig milió d'habitants abans de començar la guerra, però ara ja hi hauria almenys un milió d'evacuats. Per culpa de la falta de combustible, el municipi només pot subministrar aigua un cop cada cinc dies i costa trobar menjar que, al mateix temps, ha pujat molt de preu i moltes famílies no poden pagar.

Les xifres de víctimes des de l'inici d'aquesta escalada del conflicte són abismals: ja han mort 11.078 palestins a la Franja de Gaza, la majoria civils, als quals cal afegir els gairebé 200 morts a Cisjordània a mans de l'exèrcit i de la violència dels colons.

Durant l'atac de Hamas, van morir 1.200 israelians i fa poc l'exèrcit ha confirmat 46 soldats morts en l'ofensiva a Gaza, a més dels 240 ostatges que serien a Gaza i que almenys 50 ja haurien mort. 

 

ARXIVAT A:
Israel Palestina Israel envaeix Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut