31 mesures contra la desinformació: de reformar el delicte d'injúries a saber qui paga els mitjans
El pla de regeneració democràtica de Pedro Sánchez, a falta de concrecions, s'hauria d'implementar en els pròxims tres anys
"Reforçar la neteja de la democràcia i una major transparència als mitjans de comunicació", són els dos pilars de l'anomenat Pla d'Acció per la Democràcia que ha aprovat aquest dimarts el govern espanyol, segons l'ha definit el ministre de Presidència, Félix Bolaños. "Espanya evidentment és una democràcia sòlida, però hi ha certs elements de desgast que perceben els ciutadans sobre la democràcia, que venen incentivats pels rumors falsos que corren i que són corrosius de la informació veraç", ha afegit.
Bolaños ha explicat que el pla és "un full de ruta amb 31 mesures que el govern implantarà en els 3 anys que té de legislatura" i que, en tot cas, necessitaran el vistiplau al Congrés i al Senat.
Entre aquestes, hi ha la reforma de la Llei de Secrets Oficials, una llei franquista del 1968 que ja s'ha intentat modificar fins a 8 cops sense èxit. "Hem d'establir una regulació conforme als països del nostre entorn", ha dit Bolaños.
I també la reforma de la llei mordassa, aprovada el 2015 pel PP amb majoria absoluta i que el ministre d'Educació, Ernest Urtasun, ha definit com "una anomalia democràtica". En concret, es vol modificar l'article 36, en l'apartat 34, "per acabar amb les sancions que professionals de la informació estan rebent per fer la seva feina quan això implica cobrir les actuacions de les forces i cossos de seguretat de l'Estat".
El govern espanyol també es compromet a modificar les lleis orgàniques que afecten el dret a l'honor i el dret a la rectificació, de principis dels 80. "El règim actual ha quedat clarament obsolet", ha argumentat el ministre de la Presidència. Això passa, segons ha avançat, perquè "els tribunals puguin donar una resposta efectiva a qualsevol difamació que es pugui produir en un mitjà o pseudomitjà de comunicació".
A més, l'anomenat pla de regeneració democràtica inclou la reforma "integral" del Codi Penal, per revisar els delictes de llibertat d'expressió que afectin les institucions de l'Estat, com les injúries a la corona, i els que es produeixin contra els sentiments religiosos.
Mesures per als mitjans de comunicació
També hi ha mesures dirigides als mitjans de comunicació. Així, s'estableixen límits en el finançament per part d'administracions públiques i s'exigeix que tots els mitjans facin pública la seva estructura de propietat i la inversió publicitària que reben, entre altres.
"En la societat de la informació, el clickbait i les fake news, és imprescindible que les institucions no siguem finançadores del virus que pretén soscavar les nostres llibertats des de dins, i que puguem intervenir a favor dels veritables mitjans de comunicació", ha argumentat el ministre Urtasun.
Això es farà modificant la llei de publicitat institucional, que també inclourà mesures de discriminació positiva per a mitjans íntegrament en llengües cooficials.
Altres mesures previstes són obligar que se celebri cada any el debat de política general al Congrés, o reformar la llei electoral perquè els candidats estiguin obligats a participar en els debats electorals en campanya, o que les enquestes que es publiquin en període electoral incloguin les dades recollides sense cuinar.
El pla va ser un dels compromisos estrella de Sánchez després dels seus cinc dies de reflexió a l'abril, arran de l'"atac" que va veure en l'admissió a tràmit d'una denúncia de Manos Limpias a la seva dona, Begoña Gómez, per tràfic d'influències i corrupció en el sector privat.
El PP li gira l'esquena
El PSOE ha compartit i debatut el text amb altres grups parlamentaris i Pedro Sánchez afirmava aquest dilluns que confien que compti amb el suport del PP, argumentant que no s'entendria que els seus representants a l'Eurocambra donin suport a unes mesures que després rebutgin els seus companys al Congrés.
Tot i això, els populars ja li han anticipat que no donaran suport a un pla per "controlar els mitjans". En un comunicat, han subratllat que crida l'atenció que el govern espanyol impulsi el seu pla de regeneració democràtica coincidint amb la investigació judicial a Begoña Gómez.
"Crida l'atenció que Sánchez impulsi la seva proposta precisament després de la investigació judicial contra la seva dona, imputada per corrupció i tràfic d'influències, i quan els casos de corrupció esquitxen directament part del govern i el partit."
Així, afirmen que no donaran suport a "cap plantejament" del govern espanyol "que es basi a controlar els mitjans de comunicació i que els impedeixi publicar temes i assumptes que incomodin el president Sánchez".
Segons els de Feijóo, "la cortina de fum amb què pretenia distreure l'opinió pública vol ara convertir-la en llei i, per descomptat, no serà amb el suport del PP". "El problema amb la regeneració no el té en cap cas la democràcia espanyola, sinó el seu partit, el seu govern i ell mateix", han assenyalat al mateix comunicat.