El pla d'Espanya i Portugal per abaratir la llum: un topall de 30 euros per MWh pel gas

Brussel·les s'ha compromès a analitzar la proposta amb urgència i es podria aplicar d'aquí tres o quatre setmanes

RedaccióActualitzat

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha confirmat que Espanya i Portugal proposaran un preu màxim del gas majorista a 30 euros megawatt/hora per abaratir la factura de la llum, tres vegades menys del preu a què cotitza aquest dijous, per exemple, al mercat espanyol.

Segons la ministra, tot just s'ha enviat i començat a treballar amb la Comissió Europea. Per això demana "tranquil·litat i paciència", perquè ara caldrà discutir-ne els detalls tècnics.

Segons ha avançat el diari portuguès Público, la proposta s'aplicaria a les plantes de gas, carbó i cogeneració. Ara, Europa haurà d'estudiar-la. El compromís és analitzar-ho urgentment i s'espera que pugui aplicar-se d'aquí tres o quatre setmanes.

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030 i líder de Podem, Ione Belarra, ja ho ha valorat:

"Crec que és la millor notícia, és una propostes que des de Podem fa dies que estem fent."

La mesura, que hauria d'estar vigent fins al desembre, serviria per reduir els preus finals de venda.


Com afectaria al preu de la llum?

La proposta del topall en el preu del gas, com pot acabar rebaixant el preu de l'electricitat al mercat majorista? Fem un exemple d'aquest dijous:

El gas s'ha pagat al mercat espanyol a 112 euros el megawatt hora. Però una central de cicle combinat té altres costos, per exemple els drets d'emissió per la contaminació que emeten -que recordem, són el doble de cars que fa un any-, també s'hi han de sumar les despeses d'operació i manteniment, i finalment assegurar-se un benefici. El resultat es un preu final de l'electricitat de 239 euros el MW hora. 

 

Si el preu del gas es topés en 30 euros el MWh, deixaria -segons els experts- el preu final de l'electricitat entre els 110 i 120 euros. Un preu que és pràcticament la meitat del que estem pagant ara.

"Igual que fa un any no pot ser, perquè hi ha una part de la generació elèctrica que és el gas, que és més cara, -el 20 o el 30% de la generació"- explica Xavier Cugat, expert en energia-, "però tornarem a uns preus bastant més raonables que els que tenim en l'actualitat, mantenint el sistema que incentiva la instal·lació de fonts renovables".
 

L'"illa energètica" d'Espanya i Portugal

La poposta del govern espanyol arriba després que Pedro Sánchez, va anunciar dilluns que aquesta mateixa setmana Espanya i Portugal presentarien a Brussel·les una mesura "excepcional i temporal" per fixar un preu de referència per al gas, després d'aconseguir en el Consell Europeu de divendres una "excepció ibèrica" que permeti abaratir els preus de l'electricitat a tots dos països.

Sánchez va subratllar que aquesta mesura "no suposa subvencionar el gas, no trenca els incentius per a les renovables ni els fluxos elèctrics entre països" i permetrà a Espanya i Portugal "rebaixar significativament els preus de l'electricitat de manera immediata" i sense "distorsionar" el mercat de l'electricitat d'Europa.

El cap de l'executiu també va explicar dimecres al Congrés dels Diputats que el cost d'aquesta mesura l'assumirà el propi sistema energètic, és a dir, que no comportarà ni subvencions ni ajuts públics.

 

ARXIVAT A:
RússiaEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut