El debat s'ha fet al matí en un hemicicle on s'han vist molts ventalls per combatre la calor (Congrés dels Diputats)

El pla d'estalvi energètic, aprovat al Congrés amb la majoria de la investidura

El text es tramitarà com a projecte de llei i els partits podran introduir-hi modificacions

RedaccióActualitzat

El govern del PSOE i Unides Podem ha passat el primer examen d'aquest curs polític: ha aconseguit folgadament els vots necessaris per convalidar unes mesures que ja estan en vigor des de fa uns dies. Aquest matí hi ha hagut el debat i en la votació de la tarda hi han donat suport 187 diputats, 161 s'hi han oposat i 1 s'ha abstingut.

Esquerra, PDeCAT, Bildu, PNB i Més País hi han donat suport. Es repeteix així la majoria de la investidura de Pedro Sánchez, amb l'excepció dels quatre diputats de Junts, que com la CUP, Vox, Ciutadans i el PP, hi han votat en contra. El BNG s'ha abstingut.

A canvi dels vots favorables, el text es tramitarà com a projecte de llei, de manera que els partits podran introduir-hi modificacions.


Salvar les demandes de Brussel·les

Finalment, les negociacions del govern espanyol li han permès salvar unes mesures que recollien també les demandes de la Unió Europea. L'executiu admet que aprovar les mesures era un compromís amb Brussel·les, però també amb els ciutadans i amb el canvi climàtic.

En aquest controvertit decret no només hi ha les mesures d'estalvi energètic: inclou també la gratuïtat dels abonaments de Renfe i els ajuts per a transportistes i estudiants. Per tant, era un dels debats cabdals per al govern espanyol després de l'estiu.


Raquel Sánchez, l'encarregada de defensar les mesures

Tot i que les mesures d'estalvi d'energia són les més destacades del decret llei, l'encarregada de defensar-lo al Congrés ha estat la ministra de Transports.

Les mesures les ha defensat Raquel Sánchez (Congrés dels Diputats)

En un Congrés on s'han vist força ventalls per combatre la calor, Raquel Sánchez ha defensat que les mesures aprovades pel Consell de Ministres fa tres setmanes han permès reduir un 8 i mig per cent el consum d'energia, i ha demanat així el suport de la resta de grups:

"Potser alguns grups tenen la temptació de tombar el decret llei pensant que així debiliten el govern. En realitat, a qui estarien colpejant és a milions de ciutadans que fan servir cada dia el transport públic."

Sánchez també ha assegurat que 60.000 persones van obtenir aquest dimecres, en el primer dia disponible, l'abonament per a la gratuïtat de trens de rodalies i mitjana distància. Des de l'oposició, el Partit Popular ha demanat a Sánchez mesures a llarg termini. Ho ha demanat la seva portaveu, Cuca Gamarra.

"No donarem suport al que sabem que no són solucions, sinó pedaços, i que tenen conseqüències a mitjà i llarg termini negatives per a la societat espanyola,"

L'executiu tampoc s'ha estalviat els retrets dels grups que lloen les mesures d'estalvi energètic. Fins i tot entre les formacions que s'obren a votar a favor del decret.

ERC ha lamentat que s'hagin barrejat mesures d'àmbits molt diferents en un sol decret, mentre que Bildu ha reclamat més diàleg, ara que venen "temps difícils", i el PNB ha advertit al govern espanyol que no segueixi "temptant la sort, esperant a l'últim moment, perquè algun dia els comptes no sortiran".

Junts i la CUP també veuen bé la reducció de despesa energètica, han justificat el vot negatiu per l'oposició a altres mesures incloses en el decret llei.

El cupaire Albert Botran ha remarcat que sota el títol trampós d'"estalvi energètic" hi ha "1.300 milions per a les elèctriques o el rescat de les autopistes radials de Madrid".

"D'això se'n diu xantatge, i tan dolent és qui fa el xantatge com qui ho justifica, ho facilita i es rendeix", ha criticat Míriam Nogueras, de Junts.

 

 

ARXIVAT A:
Congrés dels DiputatsEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut