El plaer d'escoltar: poesia a l'abast de les persones cegues a través d'un codi QR
El poeta Pere Capdevila publica un poemari pensat especialment per als invidents, que el poden escoltar en les veus dels actors Emma Vilarasau i Jordi Bosch
Montse Camps Puigantell
Redactora de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio
Tot i que les persones cegues tenen a l'abast novel·les, assajos i poemaris adaptats en àudio, encara no hi ha gaires llibres que estiguin publicats en text i que alhora també incloguin un codi QR per poder-los escoltar.
I això es nota especialment en poesia, tot i la feina de diferents editorials com Voliana Edicions, AdiA edicions o Nova Editorial Moll , que han editat poemaris d'Eli Sanz ("Posidònia"), Miquel Àngel Adrover ("Les cares de la cugula") o Damià Rotger Miró ("Llibre d'esvalots"). En aquests reculls es poden sentir diferents poemes, tot i anar adreçats al públic en general.
Codi QR especialment pensat per als invidents
Ara, OmniaBooks Editorial publica "Ella em mirava des d'un mar de cúpules", del poeta Pere Capdevila, que inclou les veus dels actors Jordi Bosch i Emma Vilarasau.
Els poemes van acompanyats d'un codi QR pensat especialment per a les persones cegues.
Capdevila va tenir la idea d'afegir el codi QR arran de la seva col·laboració amb els centres excursionistes de Rellinars i de Terrassa, que fan activitats inclusives amb persones invidents.
Una de les activitats és fer-los de guia en excursions per la muntanya. Explica que, quan va veure la seva reacció quan arribaven a un punt determinat que no s'haurien imaginat mai, ho va tenir clar:
"Se'm va ocórrer que també seria interessant que poguessin escoltar els meus poemaris d'alguna manera. Escoltar poesia, sentir-la recitada. Disfrutar-la i viure-la tal com és."
L'ONCE de Catalunya aplaudeix la iniciativa, perquè considera que omple un buit, com explica Anaïs Garcia, cap d'Autonomia Personal, Tecnologia i Accessibilitat: "Tenim una biblioteca digital amb més de 70.000 títols que gravem amb veu artificial o amb actors. Però que, d'entrada, un llibre es publiqui amb doble sistema, amb text i amb veu a través del codi QR, no hi ha gaire oferta".
Considera que aquest sistema permet viure una experiència molt diferent de la de llegir un poema: "Llegir un poema, sigui en braille o en tinta, és diferent que escoltar-lo".
"I més si l'escoltes de mans d'un autor que hi pot posar més èmfasi o d'algú que sap llegir un poema, com un actor. El que transmet és molt diferent".
L'ONCE demana que el codi QR estigui marcat per poder-lo detectar amb els dits.
- ARXIVAT A:
- Literatura