"Comedian" obra de Maurizio Cattelan sibhastada per 6,2M dollars a NY 2024
Aquesta és la banana subhastada aquest dimecres a Sotheby's, una de les versions de "Comedian", de Maurizio Cattelan (EFE)

El plàtan més car del món: paguen 6 milions d'euros per l'obra de la banana enganxada a la paret

"Qui la compri sap que desapareixerà aviat i el valor dels seus diners s'hauran evaporat", ha dit Maurizio Cattelan, autor de la controvertida obra "Comedian"

Actualitzat

L'última versió de "Comedian", l'obra d'un plàtan enganxat a la paret amb cinta americana del controvertit artista Maurizio Cattelan, s'ha venut per gairebé 6 milions d'euros (6,2 milions de dòlars) aquest dimecres a Nova York.

La casa de subhastes Sotheby's va marcar un preu de sortida entre el milió i el milió i mig de dòlars i finalment un emprenedor xinès de l'àmbit de les criptomonedes anomenat Justin Sun n'ha acabat pagant més del doble, 5,8 milions d'euros.

Al contrari del que solen fer aquests compradors, Sun no ha volgut quedar en l'anonimat, segons ha declarat a Sotheby's, on ha valorat l'obra:  

"Això no és només una obra d'art; representa un fenomen cultural, un pont entre el món de l'art, els mems i la comunitat cripto." 

I ha anunciat que se la menjarà, com ha passat amb les altres dues versions de l'obra, que es van subhastar per primera vegada el 2019 a l'Art Basel de Miami: "Els pròxims dies em menjaré la banana com a part d'aquesta experiència artística única, per honrar així el seu lloc en la història de l'art i la cultura popular", va concloure el comprador.

Sun rebrà, juntament amb la peça de fruita i la cinta adhesiva que la sosté a la paret, un certificat d'autenticitat de la banana, que s'ha de canviar més o menys cada set dies, a mesura que la fruita es fa malbé, segons les recomanacions del mateix artista i de la casa de subhastes. 

Un home es fotografia amb la controvertida obra presentada a l'Art Basel de Miami el 2019

La banana més cara del món

En realitat es tracta d'una banana --més gran i dura que un plàtan-- i com va definir-la el subhastador és "la banana més cara del món". La licitació va ser acarnissada i de seguida es va superar el preu de sortida. Finalment, "Comedian" va superar amb escreix els preus que havien recaptat tres edicions originals de l'obra a la fira Art Basel de Miami, per les que es van pagar entre 108.000 i 137.000 dòlars.

Dues persones miren 'Comedian', quan estava exposada a Melbourne l'any 2023
Dues persones miren "Comedian", quan estava exposada a Melbourne l'any 2023 (Europa Press)

Amb la subhasta, Sotheby's reobre la gran controvèrsia generada per Cattelan el 2019 i, que va culminar amb l'artista David Datuna menjant-se la banana com a performance.  Quan l'any passat l'obra estava exposada al Museu d'Art Leeum de Seül, un estudiant coreà també es va menjar l'obra "perquè tenia gana"

Debat sobre què és art i què no?

"Comedian", exposada a tot el món, fins i tot al Guggenheim de Nova York, es va fer viral en xarxes socials, i va derivar en múltiples mems i en la comercialització de gorres i samarretes que portaven la banana als seus estampats. I també va servir d'inspiració per a altres artistes com Sebastian Errazuriz, que va posar a la venda per 12.000 dòlars un consolador enganxat a la paret amb cinta adhesiva.

Grafitti sobre l'obra de Maurizio Cattelan a Miami 2019
L'obra de Cattelan va generar mems i samarretes i va inspirar altres artistes (EFE/Ana Mengotti)

El preu desorbitat que s'acaba de pagar per la banana torna a posar sobre la taula el gran debat del món de l'art: què és art i què no. Cattelan defensa la seva obra com a objecte de reflexió i crítica.

"Per mi, 'Comedian' no era una broma, sinó un comentari sincer i una reflexió sobre allò que valorem. A les fires d'art regnen la rapidesa i el negoci, així que jo podia vendre un plàtan com altres venen els seus quadres. Podia jugar dins del sistema, però amb les meves regles", diu Cattelan en una cita recollida per Sotheby's.

A més, l'autor afegeix als seus arguments el fet simbòlic de triar una banana --que a l'anglès col·loquial "simbolitza la bogeria"-- i la paradoxa que genera sobre l'efímer valor dels diners que poden desaparèixer amb la mateixa rapidesa amb què un plàtan es podreix sobre una paret: "Qui la compri sap que desapareixerà aviat i el valor dels seus diners s'hauran evaporat."

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsArt
Anar al contingut