Imatge del repartiment del 'Cop de Rock' que s'estrena aquest cap de setmana a L'Atlàntida de Vic
Imatge del repartiment del 'Cop de Rock' que s'estrena aquest cap de setmana a L'Atlàntida de Vic

El ple de Barcelona rebutja l'auditoria externa sobre l'impacte de la Copa Amèrica proposada per BComú

Actualitzat

ACN Barcelona - El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha rebutjat l'auditoria externa proposada per Barcelona en Comú que demanava "revisar" les dades sobre l'impacte econòmic de la Copa Amèrica de Vela. El text també plantejava avaluar "la correcta execució" dels compromisos adquirits en el conveni signat el 2022. La iniciativa, que ha estat rebutja per tots els grups excepte Barcelona en Comú i l'abstenció d'ERC, arribava després que mitjans de comunicació publiquessin que l'esdeveniment esportiu hauria falsejat les seves xifres d'audiència i d'impacte econòmic per tal d'accedir a la catalogació d'esdeveniment d'interès públic.

El text proposat per Barcelona en Comú demanava que, en cas que es demostrés la "falsificació de dades o l'incompliment dels compromisos financers", es reclamés a l'organització retornar "amb prioritat" els diners públics invertits "fins al moment" per tal de garantir que "no hi ha un perjudici per als recursos municipals". El text també demanava que l'Ajuntament de Barcelona es comprometi a no organitzar novament la Copa Amèrica de Vela o qualsevol altre esdeveniment similar si no es garanteix una "gestió transparent, sostenible i beneficiosa per a la ciutadania".

En el debat sobre la proposta, l'exalcaldessa Ada Colau ha subratllat que cal investigar si hi ha hagut "falsedats" per part dels organitzadors per determinar "si es va enganyar les administracions públiques". "S'ha de fer una revisió com a exercici de transparència", ha dit Colau. "El debat no són esdeveniments sí o no, sinó quins esdeveniments i en quines condicions", ha dit l'exalcaldessa, tot remarcant que Barcelona en Comú aposta perquè no se celebri una altra edició d'aquest esdeveniment esportiu a Barcelona.

Valls respon Colau

Al seu torn, el tinent d'alcaldia d'Economia de l'Ajuntament, Jordi Valls, ha respost a Colau que és el seu partit qui ha de donar explicacions sobre la Copa Amèrica. "Si creuen que el que van signar era un frau, és a vostès a qui correspon donar explicacions", ha dit a l'exalcaldessa.

Valls també ha acusat Barcelona en Comú de "victimisme". "A través de l'autocrítica es volen convertir en víctimes de vosaltres mateixos", ha subratllat Valls, que ha afirmat que "Barcelona no mereix" que es parli de suposats "fraus".

Rèpliques dels grups

En el debat, el regidor de TriasxBCN Damià Calvet ha preguntat a Colau "qui la va enganyar", tot citant representants del PSOE, ERC o dels comuns que ocupaven llocs de responsabilitat en el moment en què es va gestionar la celebració de l'esdeveniment a la capital catalana. "A vostè no l'ha enganyar ningú, vostè va poder fer totes les preguntes que va voler, estava als llocs clau, sense la seva decisió meditada no tindríem la Copa Amèrica", ha dit Calvet, que ha subratllat el suport del seu grup a la celebració de la Copa Amèrica en considerar que és una "oportunitat" per a la ciutat.

Al seu torn, el regidor d'ERC Jordi Coronas ha dit que cal "esclarir l'impacte real" de l'esdeveniment a la ciutat. Coronas ha apuntat que la Copa Amèrica ha servit per "accelerar transformacions", però ha assegurat que dependrà de les "condicions" dels organitzadors sobre la celebració d'una nova edició de la Copa Amèrica a la ciutat. "Qui vulgui una festa a la ciutat que se la pagui", ha dit.

El regidor del PP Daniel Sirera ha acusat Barcelona en Comú d'estar intentant "esgarrapar uns quants vots" amb la proposta. "Fer una auditoria d'una cosa que no ha acabat és, com a mínim, sorprenent", ha dit. "Si vostè com a alcaldessa va prendre decisions sense tenir els informes adients, això en democràcia es resol plegant", ha afegit.

Finalment, el regidor de Vox Gonzalo de Oro Pulido ha dit que els barcelonins han d'estar "orgullosos" de la Copa Amèrica, malgrat apuntar que "les prediccions que es van fer eren massa optimistes". "Es veurà quan s'acabi", ha assegurat.

Anar al contingut