Aprovada la llei del referèndum: 72 vots a favor, 11 abstencions i 52 absents

El ple ha estat marcat per les esbroncades i les topades entre Forcadell i l'oposició, que han retardat la votació fins gairebé 12 hores després de l'inici de la sessió
Redacció Actualitzat
TEMA:
Referèndum 1-O

El ple del Parlament ha aprovat la llei del referèndum d'autodeterminació de Catalunya per 72 vots a favor (els de Junts pel Sí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó), cap en contra 11 abstencions i amb 52 absents. La llei que ha d'emparar l'1-O s'ha publicat al Butlletí Oficial del Parlament al cap de mitja hora. 

El ple de l'aprovació ha estat marcat per les enganxades entre l'oposició i la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, uns estira-i-arronses que han retardat fins a quarts de 10 del vespre la votació, és a dir, prop de 12 hores després de l'inici de la sessió.

 


 

En paral·lel, el govern espanyol ja s'ha adreçat al Constitucional i al Consell d'Estat perquè actuïn i es pronunciïn sobre la norma. 

Banderes abans de la votació


Just abans de la votació han sortit de l'hemicicle els diputats de Cs, el PP i el PSC, amb el gest dels populars de deixar banderes catalanes i espanyoles als seients. La diputada de CSQEP Àngels Martínez, de Podem, ha retirat les espanyoles. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha demanat que les tornessin a col·locar, però la votació s'ha fet només amb les banderes catalanes. 

El ple s'ha reprès a quarts de 8 del vespre després d'una tarda marcada novament per les interrupcions. Després de l'enèsima topada entre Forcadell i els grups de l'oposició, amb diverses reunions de la mesa i la junta de portaveus, s'ha procedit al debat de les esmenes.

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Lluís Corominas, ha agraït la tasca de la mesa del Parlament per defensar el "parlamentarisme" i ha remarcat que no els ha quedat cap més opció que tramitar la llei per la via ràpida:

"És l'Estat qui no ha permès fer el procediment de cap altra manera."

 

Els diputats han aplaudit fortament quan Corominas ha recordat la figura de Muriel Casals "que votarà amb nosaltres avui". 

 

Per la seva part, Anna Gabriel, de la CUP, ha lamentat la "constant falta de respecte" cap a Carme Forcadell. Gabriel ha alertat que caldrà "desobediència institucional i social" davant les prohibicions judicials i ha demanat al govern que persisteixi:

"Si vostès assumeixen la seva responsabilitat, la gent assumirà la seva anant a votar l'1-O."

El president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha acusat "l'elit independentista" de voler trencar Catalunya i Espanya i ha advertit el govern que això té un cost i que la resposta serà "proporcionada":

"Si continuen amb aquesta estafa democràtica, amb l'engany del referèndum il·legal, han de tenir molt clar que en patiran les conseqüències."

Discrepàncies internes a Catalunya Sí que es Pot

 

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot, Lluís Rabell, ha anunciat l'abstenció del seu grup, que ha vist com alguns dels seus membres sortien del ple perquè el portaveu no ha accedit a repartir el temps d'intervenció entre les diferents formacions que el conformen. Rabell, que ha denunciat el "procediment antidemocràtic" com s'ha tramitat la norma, ha argumentat que calia fer aquest gest malgrat les reserves que tenen: 

"En l'actual context de bloqueig i amenances, cal enviar un missatge de convivència amb el desig ciutadà d'expressar-se a les urnes perquè aquest constitueix el tret dominant de la situació." 

El socialista Miquel Iceta  ha lamentat que es vulgui "liquidar en un sol dia una relació de cinc segles" i ha considerat que la legalitat catalana ja ha sortit malparada del procés: 

"Ens diuen que va de democràcia, però només va d'independència, perquè la democràcia comença pel respecte als drets de l'oposició que vostès han decidit vulnerar de forma temerària." 

 

La portaveu de Cs, Inés Arrimadas, ha deixat clar que no participaran "d'aquesta il·legalitat per motius de forma i de fons". Després d'acusar Forcadell d'actuar com "la delegada del govern al Parlament", Arrimadas ha qualificat de "gran mentida" el mandat democràtic al qual apel·la el govern: 

"Com que saben que no tenen suport internacional, ni majoria social ni cobertura legal, l'únic que els queda és jugar al terreny de la CUP, la desobediència, escalfar l'ambient. I això és molt perillós."

Ha tancat el debat Albano Dante Fachin, de CSQEP, que ha intervingut perquè JxSí i la CUP li han cedit el temps. Fachín ha demanat que s'estigui a l'alçada i ha esperonat a la participació al referèndum:

"Crec que més que mai és el dia de recordar-se que qui ha de tenir a les seves mans el futur de Catalunya és la gent i no un Parlament que tantes vegades no està a l'alçada de la situació. Ens veiem l'1-O". 


Sessió suspesa més de dues hores

El ple ha estat suspès des de les 5 de la tarda i fins a quarts de 8 per qüestions tècniques. Hi ha hagut una picabaralla després que Forcadell ha anunciat que s'havien de refer algunes esmenes presentades contra el projecte. També ha estat motiu de polèmica les consideracions del Consell de Garanties Estatutàries.

Forcadell ha explicat que les esmenes a la totalitat presentades contra la llei s'havien de convertir en esmenes de supressió de la llei o de l'articulat.

Ciutadans i el PP han qüestionat el procediment i la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, els ha demanat que deixessin pas al debat. "Va, que tenen por de debatre?", els ha preguntat. El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha replicat:

"El que mai havia passat és que se'ns privés de presentar una esmena a la totalitat."

Finalment, s'ha suspès la sessió perquè la mesa i la junta de portaveus poguessin estudiar el cas. La mesa ha rebutjat tramitar les esmenes a la totalitat presentades per Cs, PSC i CSQEP.

A banda de les esmenes, hi ha hagut un nou punt de fricció pel Consell de Garanties Estatutàries. En resposta als grups del PSC i Cs, la mesa ha reconegut el dret dels grups a consultar-los si la llei del referèndum s'ajusta a la legalitat espanyola, abans de votar-la. I ha afegit, a més, que qui ha de fer aquest tràmit és la mesa del Parlament. Les opinions del Consell no són vinculants, però, amb aquest gest, l'oposició ha subratllat que aquest debat ha anat per la via ràpida. Fonts de Junts pel Sí han remarcat que el Consell no pot dictar resolucions "que puguin obligar el ple a fer el que considerin".

Tot plegat ha fet aturar la sessió una llarga estona. La sessió del matí també ha estat marcada per les interrupcions i la tensió. El projecte de llei de referèndum s'ha inclòs finalment en l'ordre del dia del ple en una votació confusa que s'ha hagut de repetir, i que acabat amb 72 vots a favor, 60 en contra i 3 abstencions.

Una sessió parlamentària llarga i confusa

El camí per arribar a aquest punt ha estat complicat i confús: la jornada ha començat a les nou del matí amb una reunió extraordinària de la mesa del Parlament. En aquesta reunió s'ha aprovat per 5 vots a favor i 2 en contra de l'admissió a tràmit de la llei, pas previ per poder incloure-la.

Després ha començat el ple, a l'inici del qual Junts pel Sí i la CUP han demanat la inclusió de la llei. Després de curtes intervencions de tots els grups, la presidenta Forcadell ha suspès el ple per poder resoldre la petició per reconsiderar la decisió de la mesa presentada pel PSC.

Aquesta interrupció al final ha durat més de 2 hores, perquè, després de la del PSC, el PP i Ciutadans també han fet peticions idèntiques. Això ha obligat a fer sis reunions de la junta de portaveus i de la mesa del Parlament. Un cop s'ha pogut reprendre el ple, s'ha votat l'alteració de l'ordre del dia. Aquesta alteració s'ha acabat aprovant, però les presses i el nerviosisme imperant, sobretot per part de Forcadell, han portat a la repetició de la votació i a situacions tenses i confuses:

 

 

En la següent finestra podeu seguir el minut a minut a Twitter de l'actualitat generada per aquesta sessió del Parlament:

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut