El ple d'investidura començarà dissabte a les 9 i es votarà diumenge i l'endemà de Reis
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha convocat l'inici del ple d'investidura de Pedro Sánchez per dissabte 4 i s'interromprà pel dia de Reis
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha convocat l'inici del ple per investir el socialista Pedro Sánchez com a president del govern espanyol pel pròxim dissabte 4 de gener a les 9 del matí. Així ho ha comunicat Batet minuts després que el Consell Nacional d'ERC ha ratificat l'acord amb els socialistes que desbloqueja la investidura de Sánchez:
La presidenta del Congreso, Meritxell Batet, ha convocado el #Pleno el sábado 4 de enero, a las 9h, para la #SesiónDeInvestidura de Pedro Sánchez. La primera votación será el domingo 5 y la segunda, si no logra la mayoría absoluta, el martes 7.
Congreso (@Congreso_Es) January 2, 2020
📝 NdP: https://t.co/LCdUshv2xn pic.twitter.com/n0YRHnPrB1
La presidenta del Congrés ha formalitzat aquest dijous la convocatòria del debat d'investidura per als dies 4 i 5 de gener, i pel 7 en cas que, com es preveu, Sánchez no sigui escollit en el primer intent amb majoria absoluta, fixada en 176 vots.
El ple començarà dissabte amb la intervenció del candidat a la presidència del govern i després serà el torn dels diferents grups parlamentaris.
La primera votació està prevista per diumenge, 5 de gener, al migdia, per evitar la multitudinària Cavalcada de Reis de Madrid i donar també temps als diputats per poder desplaçar-se als seus llocs de procedència per passar-hi la nit de Reis i el dia de Reis.
Funcionament del ple d'investidura
El debat arrencarà a les nou del matí amb la lectura de la proposta de candidat lliurada pel rei a la presidenta del Congrés. A partir d'aquí el candidat pujarà a la tribuna per exposar a la Cambra el seu programa de govern, sense límit de temps.
Després de la intervenció de Pedro Sánchez, hi haurà un recés per donar temps a l'oposició a preparar les seves respectives intervencions i després serà el torn dels portaveus dels diferents grups, que intervindran de major a menor.
Cada grup parlamentari comptarà amb 43 minuts d'intervenció: 30 de discurs inicial, 10 de rèplica i 3 de contrarèplica, i es pressuposa que Sánchez anirà responent d'un en un a cadascú, també sense límit de temps.
Es preveu que el mateix dissabte Sánchez debati amb Pablo Casado, del PP; Santiago Abascal, de Vox; Pablo Iglesias, d'Unides Podem, i Gabriel Rufián, d'ERC. En total, es calcula una mitjana de gairebé dues hores de debat per cada grup.
Diumenge serà el torn dels grups amb menys representació: Inés Arrimadas, de Ciutadans; Aitor Esteban, del PNB; Mertxe Aizpurua, de Bildu, i els diferents representants del Grup Plural -integrat per JxCat, MésPaís-Equo, CC, NC, Compromís, BNG, PRC i Terol Existeix-, del Grup Mixt -compost per UPN, Fòrum Astúries i CUP- i del PSOE.
Després de les intervencions, es procedirà a la votació. La idea és que la primera votació sigui al migdia del diumenge, encara que tot dependrà del temps que dediqui el candidat a debatre amb els portaveus que intervindran el diumenge.
La segona volta, dimarts
Quan s'anunciï el resultat d'aquesta primera votació, s'establirà quan es farà la segona, que ha de ser 48 hores després. Per tant, en cas que Sánchez no aconsegueixi la majoria absoluta dels 176 diputats que es requereix en el primer intent, la votació es preveu per dimarts 7 de gener.
L'encaixada de mans de Sánchez i Iglesias en presentar l'acord de govern (Reuters)
En la segona sessió, Sánchez tindrà deu minuts per demanar el suport de la Cambra, i els representants dels grups parlamentaris disposaran de cinc minuts cadascun. En total, una hora més abans de començar la segona votació per crida, en què al candidat ja en té prou amb majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.
Si el candidat aconsegueix l'aval del Congrés dels Diputats i surt investit, la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, ho comunicarà al rei, a l'efecte del seu nomenament com a president del govern.
En cas que Sánchez fracassi i no s'aconsegueixi una alternativa viable en els dos mesos posteriors a la primera votació, és a dir, fins al 5 de març, el rei, amb la confirmació de la presidenta del Congrés, haurà de dissoldre les Corts Generals l'endemà i convocar noves eleccions 47 dies després, el dimecres 22 d'abril.