Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu (EFE/Ballesteros)

El ple d'investidura de Pedro Sánchez es farà els dies 4, 5 i 7 de gener

Meritxell Batet convocarà formalment la sessió el dia 2
Redacció Actualitzat
TEMA:
Investidura

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ja ha comunicat als grups parlamentaris que el ple per investir Sánchez es farà els dies 4, 5 i 7 de gener. La convocatòria formal del ple, però, no es farà fins dijous, dia 2.

El ple començarà dissabte amb la intervenció del candidat sense límit de temps i continuarà a la tarda amb les intervencions dels grups de major a menor.

Diumenge, vigília de Reis, el debat seguirà amb les intervencions dels grups que hagin quedat pendents i hi haurà la primera votació. Pedro Sánchez no obtindrà la majoria necessària.

El ple s'ajornarà fins al dimarts 7. A les 9 del matí començarà un nou debat en format reduït i hi haurà una segona votació, on Sánchez només necessitarà la majoria simple per sortir investit president del govern espanyol.

 

 


Acords de govern i per la investidura

El PSOE i Unides Podem van presentar dilluns un acord de govern que, entre altres coses, inclou el diàleg amb Catalunya, la derogació de part de la reforma laboral, la regulació del lloguer, l'augment d'impostos a les rendes més altes i la promesa d'una nova llei de seguretat ciutadana per substituir l'anomenada "llei mordassa".

De moment, Sánchez compta també amb els vots del PNB i de diversos partits nacionalistes i regionalistes. EH Bildu estudia si abstenir-se, cosa que decidiran les seves bases el 2 i 3 de gener.

La clau, però, està en l'abstenció d'Esquerra Republicana. La seva postura la decidirà el consell nacional del partit, que es reunirà dijous a partir de les 5 de la tarda. El PSOE, per la seva banda, reunirà la seva executiva divendres.

De moment, ha transcendit que ERC i el PSOE han pactat una consulta sobre els acords presos en la futura taula de diàleg entre governs, segons fonts coneixedores de l'acord.

Per la seva banda, Junts per Catalunya ha emès un comunicat en què considera decebedor el pacte entre el PSOE i Unides Podem. Diuen que no recull la celebració d'un referèndum per resoldre el conflicte català. Creuen que aquest pacte només busca una actualització de l'estat autonòmic i allunya una solució real del conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

 

Travesses de ministres i vicepresidències

El programa de govern ja s'ha escenificat i ara torna a ser l'hora de les travesses per saber qui seran els membres de la coalició del PSOE amb Unides Podem.

La formació de Pablo Iglesias tindrà finalment una vicepresidència, la d'Afers Socials, que ocuparà el mateix Iglesias, i, a banda, tindrà quatre ministeris.

 

La portaveu parlamentària d'Unides Podem, Irene Montero, ocuparà la cartera d'Igualtat, per la qual la formació ha apostat des de l'inici de les negociacions.

El Ministeri de Treball podria ser finalment per a la dirigent gallega Yolanda Díaz, tot i que aquesta cartera podria perdre les competències de Seguretat Social i Pensions.

Per a Cultura, el nom que sona amb més força és el de la historiadora Rosa Lluch, que va encapçalar la llista d'En Comú Podem al Senat.

Encara no queda clar quin seria el quart ministeri que tocaria a Unides Podem, però sí qui l'ocuparia. Seria el líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón.

Pel que fa als actuals ministres, es dona per fet que repetiran noms com els de Nadia Calviño, Carmen Calvo, José Luis Ábalos o Fernando Grande-Marlaska, entre altres. En canvi, hi ha dubtes sobre la continuïtat de la ministra de Justícia, Dolores Delgado.

ARXIVAT A:
Investidura
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut