El poble belga dins els Països Baixos on només cal mascareta en una part de les botigues

La frontera entre Bèlgica i els Països Baixos divideix edificis a Baarle-Hertog, una anècdota fins ara, però la pandèmia ha fet aflorar conflictes entre veïns
Esther Miró Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La frontera impossible és entre Bèlgica i els Països Baixos. A Baarle-Hertog hi ha cases i botigues a sobre de la frontera i pot passar que en una part s'hagi de portar mascareta i en l'altra no calgui.

Si ja és difícil seguir les normes i restriccions per la Covid quan un poble és a cavall de dues regions sanitàries, la situació s'agreuja quan és entre dos països.

És el cas d'aquest enclavament de la frontera entre Bèlgica i els Països Baixos. El municipi Baarle-Nassau dels Països Baixos conté enclavaments belgues que tenen el seu origen en divisions aristocràtiques a l'Edat Mitjana, i que formen el poble belga de Baarle-Hertog.

Cartell de l'enclavament belga Baarle-Hertog al territori holandès Baarle Nassau

Tan curiós que, fins i tot, és una atracció turística. Però el confinament estricte dels belgues a finals de març va crear una certa tensió entre veïns, com explica el cap de l'Oficina de Turisme, Willem van Gool.

"Els belgues només podien sortir de casa per anar a comprar. I veien els neerlandesos caminar lliurement pel carrer. Això va crear friccions. Es fa difícil d'explicar."


Ara ja no estan confinats, però més de quatre mesos després el greuge continua. Mascareta obligatòria a una vorera, però a l'altra, no. El mateix passa a dins de les botigues o establiments.

La propietària d'una galeria d'art a Baarle-Hertog mostra la frontera entre països que separa el local

L'artista i propietària d'aquesta galeria d'art, Sylvia Reijbroek, explica la divisió de la frontera pel mig del local:

"Estic contenta que no passi pel mig de la botiga, només una petita part és a Bèlgica, la major part de la galeria és als Països Baixos, així que m'hi puc passejar sense mascareta."

Els establiments en zona belga es queixen que això els perjudica econòmicament.

"Els turistes no vindran més, no volen dur màscara", assegura l'alcalde de Baarle-Hertog, Frans De Bont.

Tots esperen tornar al temps en què viure en un país o l'altre era només una anècdota.

Habitants de Baarle-Hertog creuen la frontera entre Bèlgica i els Països Baixos
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut