El poble marroquí de Younes Abouyaaqoub, consternat per l'atropellament a la Rambla
La regió marroquina de les muntanyes de l'Atles està en xoc després de saber que alguns dels nois que van veure emigrar a Catalunya avui formen part de la llista d'una cèl·lula jihadista que ha causat terror.
Aquesta regió, on la majoria de població és amaziga, està marcada per una pobresa i una falta d'infraestructures que fan que el tipus de vida que duen en alguns pobles quedi molt lluny de les grans ciutats marroquines.
Alguns dels membres de la cèl·lula que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils eren originaris d'aquesta regió. La família dels germans Oukabir, de 17 i 27 anys, abatut el primer a Cambrils i detingut el segon a Ripoll, era originària de Melouiya, un poble de cases de fang i tova. L'home més buscat i presumpte autor de l'atropellament massiu de la Rambla, Younes Abouyaaqoub, és originari de Mrirt, una població a pocs quilòmetres de Melouiya, també a l'Atles.
Des de Mrirt, els avis de Younes es mostren sorpresos i terroritzats per les informacions que arriben de Barcelona i que situen el seu net en l'epicentre de l'operatiu dels Mossos d'Esquadra.
L'àvia de Younes, Cherifa Hicham, assegura que el seu net no es va radicalitzar al Marroc, sinó a Espanya:
"No sé com ha pogut passar tot això. No ens havíem adonat de res, tampoc hi havia senyals que ens indiquessin que podria estar passant alguna cosa. Els nois ens visiten, venen a passar uns dies a casa i després marxen amb normalitat."
Cherifa Hicham ha volgut donar el condol a les víctimes i ha condemnat els atemptats:
"Des d'aquí us dono el condol per les morts i reso perquè els ferits es recuperin aviat. Som pacífics, i condemnem la violència i el terrorisme. Ens solidaritzem amb vosaltres."
L'oncle de Younes Abouyaaqoub afirma que els pares estan en estat de xoc i que ningú de la família podia imaginar que el jove de 22 anys fos capaç de cometre aquest acte terrorista.
Hassan Esbayi, advocat a Mrirt, va residir a Ripoll entre el 2005 i el 2007. Esbayi explica que un dels problemes que pateixen molts dels joves marroquins que emigren de ben petits a Catalunya és la falta de comprensió del nou món que es troben lluny dels seus orígens. Esbayi apunta que aquest problema comença a casa amb els pares:
"El primer problema per a molts immigrants que arriben a Espanya és l'analfabetisme dels pares, que no permeten als seus fills conèixer el nou entorn que els envolta. Aquest és un problema greu."