La reina Elisabet II, durant la cerimònia del seu 94è aniversari, el juny del 2020 (Reuters/Toby Melville)

Entre l'operació Pont de Londres i l'operació Unicorn: el pla per la mort d'Elisabet II

Els actes multitudinaris de comiat de la monarca duraran 10 dies

Sílvia MateuActualitzat

Operació Pont de Londres és el nom de l'operació que s'ha posat en marxa amb la mort de la reina britànica Elisabet II als 96 anys.

El protocol està previst des de fa molts anys, però ha calgut adaptar-se als temps d'internet i les xarxes socials i Politico va tenir accés fa un any als últims documents.

Aquest document, però, s'haurà de modificar perquè la monarca ha mort a Escòcia, a la residència d'estiu de Balmoral, i no a la capital britànica.

Caldrà fer un altre tràmit, l'operació Unicorn, que se seguirà en els propers dies. L'unicorn és un símbol d'Escòcia i apareix a l'escut escocès, juntament amb el lleó anglès.

Tot el cerimonial està perfectament estudiat i està previst que duri 10 dies.


Anunci en clau

Primer de tot, el secretari privat de la reina ha comunicat a la primera ministra que la reina ha mort amb la frase "the London brigde is down", "el pont de Londres ha caigut". A partir d'aquí s'ha posat en marxa tot el protocol.

Quan va morir el rei Jordi VI, el febrer del 1952, el missatge era "Hyde Park Corner". El sentit d'aquests codis ve de l'època de les centraletes telefòniques, per evitar filtracions abans que es fes l'anunci públic de la mort.

El pont de Londres, que dona nom a l'operació prevista després de la mort de la reina (Pixnio/Jon Sullivan)

La notícia s'ha comunicat als 15 països on la reina era cap d'estat i a tots als de la Commonwealth abans de fer-la pública. El palau de Buckingham ha anunciat la notícia al país a través d'un comunicat i s'ha declarat el dol oficial. S'ha suspès tota l'activitat parlamentària a Londres, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord.

La pàgina web de la família reial ha passat al negre, amb una petita declaració que confirma la mort d'Elisabet II a Balmoral. També apareix en negre la web del govern britànic, gov.uk, i totes les pàgines governamentals porten senyals de dol.

El protocol especial per a les xarxes també diu que les pàgines oficials del govern no publicaran contingut no urgent i es prohibiran els retuits, si no ho autoritza el cap de comunicació.

Quan els metges han expressat la seva preocupació per l'estat de salut de la monarca, ja s'han activat certs aspectes de l'operació del Pont de Londres: els presentadors de la BBC, per exemple, han aparegut tots vestits de negre.

 

Els D+

El dia de la mort de la reina és el dia D i a partir d'aquí fins al funeral serà el dia D+1, el dia D+2 i així successivament.

Aquest divendres serà proclamat oficialment com a nou rei Carles III. Després, el cos d'Elisabet II serà traslladat a Londres en el tren reial: l'operació Unicorn.

Carles III, en una imatge d'arxiu (Reuters/Pius Utomi Ekpei )

El nou monarca començarà una gira de dol pel Regne Unit i el fèretre de la reina serà exposat a Westminster. Durant 3 dies, 23 hores cada dia, perquè s'espera que centenars de milers de persones li vulguin retre homenatge.

Finalment, el desè dia hi haurà el funeral d'estat a l'abadia de Westminster i la reina serà enterrada al castell de Windsor, al costat del seu pare.

 

ARXIVAT A:
Regne UnitMonarquiaReina Elisabet II
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut