El portaveu econòmic de Ciutadans deixa el partit després dels pactes amb Vox
- TEMA:
- Cs
El diputat al Congrés i membre de l'executiva permanent de Ciutadans Toni Roldán ha anunciat aquest dilluns que deixa el partit i l'escó.
Poques hores després, Javier Nart, eurodiputat i també membre de la direcció del partit, ha anunciat la seva dimissió de l'executiva nacional.
Tots dos han pres aquesta decisió pel desacord amb l'estratègia de pactes d'Albert Rivera, que consideren que hauria de prioritzar l'acostament al PSOE.
Roldán: "Ciutadans ha canviat"
Després que alguns mitjans i agències avancessin la notícia de la retirada de Roldán, que era portaveu econòmic al Congrés i també secretari de Programes i Àrees Sectorials de Ciutadans, el partit l'ha confirmada, i ell mateix ha convocat la premsa a la cambra baixa per explicar-se:
"D'un temps ençà, la direcció del partit al qual pertanyo ha pres una decisió estratègica que és legítima, però que jo no puc compartir. Hi he expressat el meu desacord sempre que n'he tingut l'oportunitat, des de la lleialtat, a tots els òrgans de direcció als quals pertanyo."
"Ho he fet tots els dilluns durant molts mesos, però no he tingut èxit, i no puc mirar de ser el que no soc durant massa temps. Totes les estratègies polítiques tenen costos, però, en la meva opinió, els costos per a Espanya de l'estratègia escollida per Ciutadans són massa alts."
"No me'n vaig perquè jo hagi canviat, sinó perquè Ciutadans ha canviat. Aquest no és el contracte que jo vaig signar. La política no és un supermercat, aquí no es venen productes que es puguin alterar de la nit al dia, es venen idees, es ven un projecte per a Espanya i jo continuo creient en el mateix projecte per a Espanya en què creia fa 4 anys."
Roldán, que era un dels 13 membres de l'executiva permanent del partit, ha llegit una declaració que ha començat amb grans elogis al partit i a Albert Rivera, i no ha acceptat preguntes dels periodistes.
"Com superarem la confrontació de rojos i blaus, si ens convertim en blaus?"
En la declaració, Roldán ha criticat obertament el "gir recent" del partit, que no és capaç, ha dit, "de confrontar-se amb l'extrema dreta":
"Quan vam llançar aquest projecte a Espanya ho vam fer amb tres grans banderes: el reformisme, la regeneració i la batalla contra el nacionalisme. El gir recent del partit desvirtua aquests tres principis. Com superarem la dinàmica de confrontació de rojos i blaus que venim a combatre, si ens convertim en blaus?"
"Com podem construir un projecte liberal a Espanya, si no som capaços de confrontar-nos amb l'extrema dreta, que és als antípodes de tot el que pensem? Les noves metes en llibertats individuals no les aconseguirem de la mà de Vox, les reformes econòmiques que necessita Espanya tampoc no vindran de la mà d'Iglesias. La regeneració i l'ambició reformista no vindran dels vells partits."
L'"oportunitat històrica" per a "una majoria forta al centre"
Malgrat plegar, Roldán ha fet una crida a aprofitar "una oportunitat històrica" d'aconseguir "una majoria forta al centre", en una referència clara a la majoria absoluta de 180 escons que podria conformar Ciutadans amb el PSOE si pactessin per formar govern:
"Ens trobem en temps difícils, que exigeixen molta generositat i alçada de mires. Quants països d'Europa somniarien de tenir una majoria forta al centre, oberta en valors, reformista, europeista i assenyada?"
"Espanya té una oportunitat històrica per construir un govern estable i liderar el progrés a Europa els pròxims 20 anys; seria un greu error deixar perdre aquesta oportunitat."
Ha reblat aquesta idea afirmant que "els que creiem en la democràcia liberal tenim l'obligació d'entendre'ns." I ha afegit que ara vol dedicar-se al seu fill petit i a "canviar el món" des de fora de la política.
Molt pròxim a Luis Garicano
Antonio Roldán Monés, de 36 anys, va néixer a Barcelona el 1983, es va llicenciar en Economia a la UAB i va fer postgraus a Sussex i a la London School of Economics, al Regne Unit, i també a la Universitat Colúmbia, a Nova York.
Fill de dos economistes del PSOE, Santiago Roldán i Maria Antonia Monés, ha treballat com a assessor econòmic a institucions com el Parlament i la Comissió europees, i també per a la delegació europea del PSOE.
Se'l considera molt pròxim a Luis Garicano, el principal responsable de la política econòmica de Ciutadans, i va entrar al partit el 2015 de la seva mà.
A les següents eleccions generals, el desembre del 2015 i el juny del 2016, ja va ser a les llistes de Ciutadans al Congrés, i va sortir escollit totes dues vegades. El 2019 ha estat el número 2 d'Inés Arrimadas.
Garicano: "Ningú ha estat més lleial al projecte"
Precisament Garicano, que és el cap de llista del partit al Parlament Europeu el 26M, l'ha elogiat a Twitter, coincidint amb la seva compareixença al Congrés, i ha afegit que ell mateix "continuarà lluitant per aquestes idees":
Arrimadas diu que Roldán va donar suport als pactes
Poc després que Toni Roldán anunciés la seva decisió, la portaveu del partit, Inés Arrimadas, ha comparegut davant la premsa per explicar els acords de l'executiva nacional, que s'ha reunit aquest mateix dilluns.
Arrimadas l'ha elogiat, però ha assegurat que Roldán va donar suport a la política de pactes "amb el PP":
"Li desitjo el millor a nivell personal, però, per descomptat, nosaltres continuarem aplicant el criteri que va aprovar per unanimitat l'executiva, també amb el vot de Toni Roldán, per cert, i el que ens han dit més de 4.200.000 votants a les urnes."
Arrimadas ha afegit que ja s'ha decidit qui substituirà Roldán en els principals càrrecs que tenia al partit: a l'executiva permanent hi seurà un fitxatge recent, l'exvicepresident de Coca-Cola Marcos de Quinto, i el portaveu adjunt al Congrés serà Edmundo Val.
Javier Nart també plega
Després d'aquesta compareixença d'Inés Arrimadas, però, en l'executiva nacional d'aquest dilluns Garicano i el també eurodiputat Javier Nart han demanat replantejar la política de pactes.
Això ha forçat una votació per decidir si es retirava el no rotund a facilitar la investidura de Pedro Sánchez, però no ha prosperat: ha tingut 24 vots en contra, 4 a favor i 3 abstencions.
Després d'aquest resultat ha estat quan Nart ha decidit dimitir de l'executiva nacional, un òrgan més ampli que la permanent. A diferència de Roldán, però, la dimissió de Nart es limita a aquest càrrec, i no inclou l'escó d'eurodiputat.
L'eurodiputat de Ciutadans Javier Nart en una imatge d'arxiu
- ARXIVAT A:
- Cs