El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en una sessió de control al Senat

El PP aconsegueix majoria absoluta al Senat

A Catalunya el PSC ha guanyat 12 senadors electes, ERC tres i Junts un

RedaccióActualitzat

El PP obté la majoria absoluta al Senat amb 120 senadors escollits i 20 que li toquen per designació autonòmica. En total, en tindrà 140.

Els socialistes són la segona força amb més senadors, lluny dels populars, amb 92 senadors. De fet, el PSOE n'ha perdut 19 i es queda amb 72 escons escollits i 20 de designats. A Catalunya, els socialistes han guanyat tres senadors a cada demarcació, un total de 12 senadors.

ERC i Bildu, que es presentaven junts al Senat amb el nom Esquerres per la Independència, són la tercera força, malgrat haver perdut quatre senadors, a la Cambra Alta amb 11 senadors, set d'electes i quatre de designats. 

Junts ha perdut dos senadors i n'aconsegueix un a Girona i dos de designats. El PNV en té quatre i n'ha perdut cinc, i partits com UPN, Agrupació Socialista Gomera de les Canàries i Agrupació d'El Hierro Independent (AHI) se'n reparteixen un cadascun.

Sumar, Vox i altres partits no han aconseguit cap senador electe, però en tenen tres i dos de designats respectivament. En el repartiment dels escons al Senat també hi ha un senador de la coalició PSOE-Sumar-EUIB-Ara Eivissa, d'Eivissa.

Encara que el Senat, la Cambra Alta, té un poder molt més limitat que el Congrés, amb la majoria absoluta es poden vetar lleis i encallar el procés legislatiu, malgrat que el veto es pot tornar a aixecar des del Congrés.

A la nit de les eleccions, el recompte va més lent que al Congrés perquè les meses electorals compten primer els vots a la cambra baixa i després comencen amb els vots nominals del Senat.

 

Per designació

Els senadors electes són els que trien els ciutadans i que s'han votat en aquestes eleccions generals amb la papereta de color salmó. Però no tots els senadors s'escullen així, hi ha els senadors designats, que es trien als Parlaments de les diferents comunitats autònomes.

Es designa un senador per cada comunitat autònoma i un senador per cada milió d'habitants. Per tant, a Catalunya es designen vuit senadors. La designació de senadors no es correspon a les legislatures, i per això Ciutadans conserva encara dos senadors tot i no haver-se presentat en aquests comicis. 

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPPPSOEVoxBilduEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut