El PP s'ha reunit durant dues hores a la seu del partit per donar resposta al cas Koldo
El PP s'ha reunit durant dues hores a la seu del partit per donar resposta al cas Koldo (Europa Press/Gabriel Luengas)

El PP anuncia una querella contra el PSOE per "finançament il·legal" pel cas Koldo

Els populars s'han reunit d'urgència aquest diumenge i han acordat demanar la dimissió de Sánchez i presentar una querella contra el PSOE a l'Audiència Nacional

RedaccióActualitzat

El PP ha anunciat una ofensiva política i judicial pel cas Koldo. Després d'una reunió d'urgència a la seu dels populars, la seva secretaria general, Cuca Gamarra, ha explicat que presentaran una querella contra el PSOE davant l'Audiència Nacional.

El PP diu que el que s'ha sabut fins ara del cas és només una part del que considera un cas de corrupció i finançament del partit socialista.

La querella serà per finançament il·legal, suborn i tràfic d'influències i el partit la presentarà aquest dilluns al jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.

El PP acusa els socialistes de corrupció sistemàtica i situen Pedro Sánchez al capdavant. Els populars, per ara, no presentaran cap moció de censura --ho tindrien difícil per sumar suports al Congrés-- però reiteren la seva petició a Sánchez, que dimiteixi.

Cuca Gamarra, ha comparegut després de la reunió d'urgència del comitè de direcció i ha parlat d'un "escàndol sense precedents" que apunta directament Pedro Sánchez.

Gamarra assegura que hi ha "vuit autopistes de corrupció", relatives a temes relacionats amb el "cas Koldo". Cita, entre d'altres, el viatge de la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez a Espanya, "la corrupció socialista de l'IVA dels hidrocarburs", la causa oberta a Begoña Gómez, o la que afecta el germà de Sánchez.

"Aquestes vuit autopistes de la corrupció tenen un origen clar. Pedro Sánchez, és el quilòmetre zero de totes les autopistes de corrupció"

Pel PP, Sánchez "no pot continuar ni un minut més al capdavant de l'executiu" perquè "està asfixiat per la corrupció".


El PSOE acusa el PP de sobreactuar

El Partit Socialista acusa el PP de tornar a "sobreactuar" i d'anunciar "l'apocalipsi". La portaveu del partit Esther Peña defensa que han actuat amb "absoluta contundència" contra la corrupció.

Peña ha recordat que van suspendre de militància José Luis Ábalos i assegura que el PP està donant un "vergonyós espectacle".

"Quan el PP actuï d'aquesta manera contra la corrupció podrà donar lliçons, mentrestant, continua sent el partit que va destruir ordinadors a cops de martell, el partit dels sobresous i del 'Luis, se fuerte'"

El PSOE considera que Feijóo no té "autoritat moral" per exigir explicacions i titlla d'anomalia a Europa que "l'amic d'un narcotraficant" aspiri a presidir un govern, en referència a les fotos de Feijóo amb el narcotraficant Marcial Dorado.


Reunió d'urgència a Gènova

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va convocar d'urgència aquest diumenge una trobada per donar resposta al cas Koldo després de les últimes revelacions.

A la reunió hi han assistit els membres del PP de més confiança de Núñez Feijóo.

La secretària general del PP ha anunciat la querella després de la reunió a la seu del partit
La secretària general del PP ha anunciat la querella després de la reunió a la seu del partit (EFE/J.J. Guillén)

Divendres es va conèixer l'informe de la Guàrdia Civil sobre el cas, en què aconsella imputar l'exministre socialista José Luis Ábalos, pel seu paper de responsabilitat en la trama.

Dimecres el govern espanyol s'enfrontarà al Congrés a diverses preguntes del PP i de Vox en relació amb l'afer. 

Divendres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va espolsar de qualsevol responsabilitat per la possible imputació de l'exministre. "No hi haurà impunitat. A diferència del que ha passat en èpoques passades, amb el meu govern, qui la fa, la paga", va afirmar Sánchez.

Malgrat haver estat expulsat del PSOE al febrer, Ábalos manté l'acta de diputat, i per això el magistrat ha demanat al Congrés que confirmi que és aforat i que, per tant, l'haurà de jutjar el Suprem.


Una altra querella de Vox

El partit d'extrema dreta Vox també ha anunciat un enduriment de l'ofensiva jurídica pel "cas Koldo". El partit també ha anunciat una querella, en aquest cas contra la presidenta del Congrés, Francina Armengol i davant del Suprem pels contractes a Illes Balears durant la pandèmia de la covid.

Vox ja està personat com a acusació popular en altres causes com la del rescat d'Air Europa i la de la visita de Delcy Rodríguez.

ARXIVAT A:
PPPSOECas Koldo
Anar al contingut