Prohens, investida pel PP i Vox, fa seves propostes de l'extrema dreta (EFE/Cati Cladera)

El PP balear cedeix davant Vox i farà proves dentals als migrants per saber si són menors

El govern espanyol recorda a l'executiu de Marga Prohens que no té competències en aquesta matèria i les organitzacions prodrets humans ho consideren "discriminatori"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets humans

Vox colla el PP de les Illes Balears per aprovar els pressupostos del 2025. El govern que presideix Marga Prohens, del PP, ha acceptat la proposta de l'extrema dreta de fer estudis dentals als immigrants per saber si són menors d'edat. Es tracta d'una mesura polèmica, entre altres coses, perquè no és una competència autonòmica, com s'ha afanyat a recordar-los el govern espanyol.

El partit de Santiago Abascal assegura que els estudis ossis que es fan ara tenen un marge d'error d'uns cinc anys i que l'executiu autonòmic ha d'aplicar noves eines per aturar el que consideren un "descontrol", en referència a l'arribada de persones des del nord d'Àfrica.

La seva portaveu, Manuela Cañadas, assegura que les proves dentals costarien uns 700 euros per a cada cas, però justifica el sobrecost perquè hi hauria un resultat "immediat" que els permetria actuar.

Des del seu punt de vista, aquesta rapidesa fa que la mesura "surti més econòmica" que no pas la situació actual. Vox creu que el govern de Prohens ja ha anat canviant el discurs en aquest àmbit i "ja no és el de l'efecte crida".

Es calcula que aquest 2024 han arribat uns 600 menors a les Illes Balears (3Cat)

Una mesura que no és competència del govern balear

Enfront de les crítiques que ha rebut dels partits de l'oposició, els socialistes i Més per Mallorca que ho qualifiquen de "racista" i d'un atac a "la dignitat humana", Prohens ha defensat la mesura amb uns arguments diferents dels de Vox: afirma que ho fa per protegir els joves que arriben en pastera.

"No vull ser la responsable de barrejar aquests menors desamparats amb persones que no són menors."

En seu parlamentària, els populars han confirmat que els pròxims pressupostos inclouran una partida per tirar la mesura endavant i hi posaran "tots els recursos", tot i que no han concretat com ho faran.

El delegat del govern espanyol a les illes Balears, Alfonso Rodríguez Badal, insisteix que el govern de Prohens no té capacitat legal per determinar l'edat dels infants migrants que arriben a les seves costes.


En declaracions a "Catalunya nit", ha explicat que és la Fiscalia a qui pertoca buscar proves de l'edat i qui, en última instància, pot demanar una prova òssia.

"En cap cas és una competència autonòmica i, si hi ha un dubte raonable, la policia o les entitats responsables de l'acollida han de demanar a Fiscalia un decret de minoria d'edat."

El delegat considera que la presidenta Marga Prohens està disposada a saltar-se la llei de protecció del menor a canvi que Vox li aprovi els pressupostos.

Dret a la presumpció de la minoria d'edat

En cas de portar-se a la pràctica, la mesura xocaria amb el que defensen tots els organismes internacionals, segons els quals la presumpció de la minoria d'edat és un dret. Només es poden practicar proves per certificar els anys del nouvingut en cas que sigui impossible certificar-la a través de la documentació.

A més a més, Sara Collantes, especialista en polítiques d'infància i immigració d'Unicef Espanya, ha assegurat a "Catalunya nit" que els estudis dentals a l'arribada van en contra dels drets dels infants:

"No hi ha, en l'estat actual de la ciència, cap mètode capaç d'establir amb exactitud l'edat que té una persona. No existeix."

Des d'Unicef, recomanen fer una valoració "molt més holística" de la maduresa física i psicològica, duta a terme per experts i intèrprets, i que es pugui apel·lar davant de tribunals.

Des d'inics d'any, han arribat a les Illes Balears més de 4.700 migrants, el doble que el 2023. Es calcula que uns 600 d'aquests són menors d'edat.

 

ARXIVAT A:
Migracions Drets humans
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut