El PP es querella contra el PSOE pel cas Koldo, però descarta una moció de censura
Ho han decidit aquest diumenge en una reunió convocada d'urgència, i acusen el govern espanyol d'estar "podrit per la corrupció"
Després que l'informe de la Guàrdia Civil de divendres accelerés el cas Koldo contra l'exministre José Luis Ábalos, aquest dilluns, el PP ha presentat una querella contra el PSOE per "finançament il·legal".
El partit liderat per Alberto Núñez Feijóo ho va anunciar aquest diumenge després d'una reunió convocada a correcuita, i ho ha materialitzat aquest matí el portaveu Borja Sémper a l'Audiència Nacional.
En la querella acusen el PSOE d'una trama de corrupció sistemàtica liderada per Pedro Sánchez, i afirmen que el que s'ha conegut fins ara és només una part de tota la trama.
"Mai hi ha hagut tanta submissió"
Als superlatius utilitzats aquest diumenge per la secretària general, Cuca Gamarra, parlant d'"escàndol sense precedents", s'hi han afegit el d'altres dirigents, com el vicesecretari d'economia Juan Bravo.
Bravo ha dit que el govern espanyol està "podrit per la corrupció", i ha acusat els socis parlamentaris del PSOE d'estar-hi "sotmesos", tot de cara a una hipotètica moció de censura contra Sánchez:
"Mai hi ha hagut tants motius per poder presentar una moció de censura i mai hi ha hagut tanta submissió dels socis a un govern que està podrit per la corrupció."
De moment, moció de censura descartada
Tot i parlar-ne, el PP descarta presentar una moció de censura de moment, perquè no prosperaria, i sembla que l'estratègia serà intentar convèncer alguns d'aquests socis parlamentaris.
Ho ha confirmat Sémper, que ha afegit que de moment intentaran convertir la sessió d'aquest dimecres de control al govern de Pedro Sánchez al Congrés en "un ple monogràfic sobre corrupció".
Sembla difícil que ho aconsegueixin perquè implica canviar les preguntes dels grups en aquest ple, perquè ja estan registrades i per canviar-les cal el vot unànime de la Junta de Portaveus.
En tot cas, ha dit que tenen previst demanar-ho en la reunió d'aquesta junta d'aquest dimarts, i ha aprofitat per fer una crida als altres partits per aconseguir que el govern espanyol "doni la cara".
PNB: "A Feijóo li ha entrat la pressa"
A la crida del PP ha respost indirectament el portaveu del PNB, Aitor Esteban, que en una entrevista ha dubtat de si la querella tindrà recorregut, perquè ha dit que va molt més enllà del que diu la Guàrdia Civil en l'informe:
"Sembla que està acusant el PSOE de finançament il·legal, quan en l'informe de la Guàrdia Civil no apareix res d'això."
Pel que fa a l'oportunitat de la querella, el portaveu del PNB ha dit irònicament que "a Feijóo li ha entrat la pressa" després d'una setmana "que va començar força malament" amb l'assumpte de les condemnes dels presos d'ETA.
Esteban sí que ha dit que Sánchez i el PSOE han de donar "moltes explicacions", tot i que ha admès que el govern Sánchez va prendre mesures, però no sap si "les hauria d'haver pres abans".
Sánchez: "Només queda soroll i polarització"
Des de Barcelona el mateix Pedro Sánchez s'ha referit de manera indirecta a la iniciativa del PP afirmant que aquest partit "no té res a oferir" i que només li queda "soroll" i "polarització":
"Quan no es té res a oferir, el soroll i la polarització és l'únic que queda, i al soroll i a la polarització respondrem amb un autèntic projecte de país que funciona."
Sánchez ha afegit que el que està fent el PP és "gestionar la seva frustració" perquè no té projecte, i ha assegurat que Espanya "és un país millor que quan vam arribar al govern".
El "diner negre" de la seu del PP
De manera més directa altres dirigents del PSOE no s'han quedat curts: la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha acusat el PP d'anunciar la querella des d'una seu "pagada amb diner negre":
"No deixa de ser curiós que el PP estigui tot el dia reunit en una seu de la qual no s'han trobat les factures de la reforma, i hi facin una roda de premsa parlant de corrupció."
Segons Alegría, la querella no té sentit, perquè el cas Koldo "ja està judicialitzat" i ha remarcat que el PSOE va exigir fa 8 mesos l'acta de diputat a Ábalos, i que el va expulsar quan s'hi va negar.
La ministra també ha negat que el cas Koldo fos el motiu pel qual Sánchez no va mantenir Ábalos com a ministre fa 3 anys, i que va ser una decisió relacionada amb "fer un nou gir al govern".
"Hipocresia sagnant" del PP, segons Bustinduy
El ministre de Funció Pública, Óscar López, ha apuntat directament Núñez Feijóo, acusant-lo d'estar "enfangant", ha afegit que és el que ha fet "en tota la seva vida en política", i que ja ho va fer a Galícia.
Per la seva banda, el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, de Sumar, ha dit que en el cas Koldo s'ha d'arribar "fins a les últimes conseqüències", però que el PP no pot donar lliçons:
"El PP fa uns exercicis d'hipocresia sagnant en aquesta matèria, perquè el seu nom és inseparable dels pitjors episodis de corrupció de la història recent del nostre país."
Testimonis al cas Koldo
Mentrestant, i al marge de la nova querella i de les declaracions dels partits, el recorregut judicial del cas Koldo continua endavant: aquest mateix dilluns el jutge Ismael Moreno ha citat a declarar diversos testimonis.
Un és José Antonio Rodríguez, exdirector general de la Secretaria d'Estat de Seguretat, pel paper que hauria tingut en l'adjudicació d'una compra milionària de mascaretes a l'empresa Soluciones de Gestión.
També dues inspectores que van participar en una auditoria encarregada pe Óscar Puente quan era ministre de Transports, i la setmana que ve hi ha més testimonis citats.
- ARXIVAT A:
- PPPSOEPedro SánchezCas Koldo