Sanitat planteja endurir l'ús de la mascareta en funció dels contagis
Sanitat planteja endurir l'ús de la mascareta en funció dels contagis (Europa Press/Jesús Hellín)

El PP frena el pla de Sanitat per al retorn de les mascaretes: quins escenaris hi ha?

El ministeri plantejava endurir de forma gradual l'ús de la mascareta en funció dels contagis de virus respiratoris com la grip o la covid segons diversos escenaris de risc amb mesures concretes

Redacció/AgènciesActualitzat

Les comunitats autònomes governades pel PP s'han oposat al pla del Ministeri de Sanitat que pretenia endurir de forma gradual l'ús de la mascareta aquesta tardor i hivern en funció del nivell de contagis de virus respiratoris

La falta d'acord s'ha fet evident aquest dijous en la reunió de la Comissió de Salut Pública amb els directors generals de totes les comunitats. Segons EFE, s'ha ajornat al novembre qualsevol decisió sobre les mascaretes. 

El secretari d'estat de Sanitat, Javier Padilla, ha lamentat en un missatge a X que les comunitats del PP "frenin" un document que per primer cop volia tenir "un pla d'actuació comú" davant l'epidèmia de virus respiratoris. 

El cas és que cada comunitat té autonomia en aquesta matèria i, a Catalunya, el Departament de Salut diu que estudiarà les mesures proposades en cas que la situació epidemiològica empitjori.
 

Un pla amb diversos escenaris

El pla del Ministeri de Sanitat, al qual ha tingut accés EFE, planteja actuacions a fer en diversos escenaris de risc, que es classifiquen segons indicadors com ara la taxa d'incidència, l'ocupació de llits o els ingressos a les UCI.

En qualsevol escenari, Sanitat recomana la mascareta i l'aïllament quan apareguin símptomes de virus respiratoris. I, per prevenir, també es recomana la vacunació, la higiene de mans, prioritzar espais a l'aire lliure, evitar aglomeracions i ventilar els espais tancats.

Alguns dels directors generals presents a la reunió d'aquest dijous consideren que el pla està poc madur i altres han qüestionat algunes de les recomanacions.

Escenari 1: mascareta recomanada

S'entrarà en aquest escenari quan els indicadors estiguin en nivell baix o moderat.

A les persones amb símptomes se'ls recomana la mascareta i, sempre que sigui possible, minimitzar les interaccions. I teletreballar si el lloc de feina ho permet. 

Als centres de salut es recomanarà la mascareta tant al personal sanitari com a pacients i acompanyants en àmbits vulnerables com sales de tractaments de quimioteràpia o unitats de trasplantaments.

A les residències, els treballadors amb símptomes hauran de ser reubicats a espais sense contacte directe amb persones vulnerables i, si no és possible, donar-los la baixa els primers cinc dies després d'iniciar els símptomes. Quan es reincorporin, hauran de portar la mascareta fins que remeti el virus.
 

Escenari 2: mascareta indicada a sales d'espera i urgències

Els indicadors hauran d'arribar a un nivell alt per entrar en aquest escenari. A les persones amb símptomes es fomentarà el diagnòstic precoç i es valorarà l'ús d'antivirals.

A les persones de risc es recomanarà "activament" la mascareta en supermercats, botigues, transport públic, cinemes, teatres, sales de concerts, gimnasos, sales de ball o esdeveniments multitudinaris a l'aire lliure.

Als centres de salut, la mascareta estarà indicada per a treballadors, pacients i acompanyants en espais comuns com sales d'espera o d'urgències. I es valorarà l'obligatorietat segons la situació de cada centre. 

A les residències, la mascareta es recomanarà a tots els treballadors, però no a pacients o residents, tot i que es podrà valorar l'obligatorietat segons la situació del centre. I es podran restringir les visites de cortesia avaluant abans si la mesura té repercusió emocional.
 

Escenari 3: mesures addicionals i excepcionals

S'entrarà en aquest estadi quan els indicadors estiguin en un nivell molt alt o hi hagi informació que apunti a un risc pandèmic

En aquest cas, el document diu que es podran adoptar "mesures addicionals i excepcionals d'acord amb la normativa específica", però no les detalla. I afegeix que es reforçarà la coordinació entre els territoris. 
 

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19
Anar al contingut