El PP inicia un xoc institucional d'alt voltatge Senat-Congrés per aturar l'amnistia
- TEMA:
- Amnistia
La llei d'amnistia ha arribat aquest dimarts al Senat i el PP està decidit a aprofitar-ho per plantejar un conflicte institucional al màxim nivell per intentar aturar-la.
El PP preveu aprofitar la majoria absoluta que té a la cambra per retenir el procés legislatiu durant dos mesos.
Però, a més, els populars han plantejat ara un conflicte amb el Congrés, perquè consideren que la llei vulnera la Carta Magna i això els permetrà recórrer al Tribunal Constitucional a través del mecanisme previst per als "conflictes entre òrgans constitucionals".
Segons ha anunciat la senadora del PP Alicia García, ho fan per resoldre el xoc d'atribucions entre Congrés i Senat que, a parer del seu partit, suposa la llei d'amnistia.
Els populars s'agafen així la línia d'actuació suggerida pels lletrats de la cambra alta, que en un informe debatut aquest dimarts a la mesa plantejaven aquest pas que podria acabar al Constitucional.
De fet, el PP també s'afegeix als postulats de Vox, que aquest dimarts ha presentat a la mesa del Senat una proposta per plantejar al TC un conflicte d'interessos basat en l'article 73 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional, la mateixa via suggerida pels lletrats.
"El grup popular proposarà que aquesta cambra, en defensa de les seves atribucions, insti formalment el Congrés a retirar la llei d'amnistia per ser una reforma encoberta de la Constitució", ha afirmat García al ple.
Bolaños avisa que el Congrés tindrà l'última paraula
Al seu torn de rèplica a la interpel·lació de García, el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ha recriminat que el PP hagi utilitzat la seva majoria a la cambra alta per decidir de forma "unilateral" passos que entorpeixen la tramitació de la llei, però que no la milloren.
"Intenten convertir el Senat en una cambra de confrontació amb el Congrés", ha lamentat. "El PP ha convertit el Senat en una cambra dilatòria i obstruccionista", ha reblat.
Segons Bolaños, el PP també ha plantejat aquest conflicte "per agradar a l'extrema dreta i que no s'enfadi".
Vox havia reclamat repetidament al PP que fer servir la seva majoria absoluta al Senat per boicotejar la tramitació de la llei i impedir que pogués prosseguir el recorregut parlamentari.
Ja als passadissos, Bolaños ha afegit que no creu que aquest conflicte entre cambres prosperi i ha qualificat la maniobra de "pur artifici".
Què implica la via del xoc entre òrgans
La llei del TC preveu que el Senat pugui activar aquest conflicte si considera que un altre òrgan constitucional envaeix les seves atribucions.
Un cop en té constància, té un mes per votar en ple la decisió i comunicar el conflicte a l'altre organisme, en aquest cas el Congrés, i demanar que retrocedeixi.
Aquests conflictes es poden donar entre organismes com el govern espanyol, el Congrés, el Senat o el Consell General del Poder Judicial, entre d'altres.
Si finalment el Congrés, presidit pel PSOE, no revoca la suposada invasió, el Senat pot elevar el conflicte davant del Tribunal Constitucional, especificant els preceptes que considera vulnerats i formulant les al·legacions que estimi oportunes.
La sentència del TC que resolgui el conflicte determinarà a quin òrgan corresponen les atribucions constitucionals controvertides i declararà nuls els actes executats per invasió d'atribucions.
Fonts del PP calculen que la votació per traslladar al Congrés el xoc, pas previ per anar al TC, es podria fer a principis del mes d'abril.
Tot plegat farà que la tramitació de la norma, i la resolució ara del conflicte constitucional, s'allargui dos mesos i s'acosti, o fins i tot se superposi, amb la campanya catalana del 12-M.
- ARXIVAT A:
- Amnistia Senat Congrés dels Diputats Tribunal Constitucional PP