Eleccions Galícia: Feijóo obté la quarta majoria absoluta i el BNG fa el doble "sorpasso"
Podem, que havia estat segona força al Parlament gallec amb 14 diputats el 2016, es queda sense cap representant
L'actual president de la Xunta revalida la majoria absoluta aconseguida fa quatre anys amb 42 escons al Parlament gallec, quatre per sobre dels 38 necessaris.
Sense ensurts, Alberto Núñez Feijóo iguala la quarta majoria absoluta consecutiva que havia obtingut l'històric dirigent popular Manuel Fraga Iribarne. Uns resultats a les urnes que reforcen el paper de Núñez Feijóo dins l'estructura del partit a nivell estatal.
Aquesta és l'evolució del vot obtingut pel Partit Popular a Galícia en les darreres eleccions:
El president gallec, eufòric, ha dit que té les forces intactes per continuar treballant per Galícia:
"No és possible descriure aquesta emoció. Però us he de dir que em sento amb més força, amb més il·lusió i amb més ganes. Li dec més a Galícia ara que mai. Per això em dedicaré a Galícia amb més intenció, determinació i ganes".
Feijóo revalida l'hegemonia, tal com s'esperava, en unes eleccions atípiques en què els pronòstics de la participació no s'han complert.
Només tres grups tindran representació al nou Parlament gallec: el PP, de Núñez Feijóo; el BNG, d'Ana Pontón, i el PSdeG, liderat per Gonzalo Caballero.
Al contrari del que s'havia pronosticat, els gallecs han anat a votar a un ritme superior al de fa quatre anys. La participació final ha estat del 59,38%, gairebé sis punts per sobre de la del 2016. La por de la Covid i les primeres eleccions a l'estiu de la història gallega feien pensar que la participació cauria, però no ha estat així.
On la participació sí que ha estat més baixa que en les eleccions autonòmiques passades ha estat a la comarca d'A Mariña, on hi ha poblacions confinades per un brot de coronavirus força actiu. A les comarques marítimes de Lugo, la participació ha baixa uns 8 punts de mitjana.
"Sorpasso" del BNG
La gran sorpresa de la nit ha estat el BNG, que aconsegueix la segona posició al Parlament i liderarà l'oposició a Núñez Feijóo. El BNG obté més del triple de representació que en els comicis del 2016 i passa de quarta força amb 6 escons, a segona amb 19. Els nacionalistes gallecs, liderats per Ana Pontón, superen amb escreix els socialistes.
La formació nacionalista gallega millora les previsions més optimistes i supera el seu sostre històric de 18 diputats aconseguits amb Xosé Manuel Beiras.
Ana Pontón ha agraït als votants els 13 escons que ha guanyat i ha promès utilitzar-los per començar canvis en la política gallega. Pontón ha dit que es vol convertir en una alternativa a la majoria del PP:
"Avui hem escrit una pàgina i tenim molta il·lusió i força per escriure moltes pàgines de la història d'aquest país. Continuarem treballant per donar la cara pels gallecs i gallegues perquè aquest país mereix un futur digne".
En un Parlament en què només hi haurà tres forces polítiques representades, els socialistes de Gonzalo Caballero igualen el resultat de l'any 2016 i es queden amb 14 diputats.
Podem desapareix
La divisió i els enfrontaments interns han condemnat la candidatura de Podem i les Marees a Galícia, que es queden sense representació parlamentària. Podem, que havia estat segona força amb 14 diputats el 2016, desapareix així del mapa electoral gallec.
Vox i Ciutadans tampoc aconsegueixen cap representant i queden fora del Parlament gallec.
Aquests van ser els resultats de les eleccions al Parlament gallec el 2016, quan el PP, d'Alberto Núñez Feijóo, va superar en tres escons la majoria absoluta: