El PP recollirà signatures contra els indults als presos de l'1-O i tornarà a Colón

Els populars aniran a la protesta a Madrid contra els indults en què també hi haurà representants de Ciutadans i Vox
Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Pablo Casado manté el pols amb Pedro Sánchez i anuncia una campanya de recollida de firmes contra la concessió dels indults als polítics independentistes. Això, després que el PP anunciés també mocions als 8.000 ajuntaments de l'estat espanyol perquè els partits es pronunciïn sobre els indults.

"Si el Tribunal Suprem ha dit que no es pot indultar aquells que han intentat trencar la convivència, la concòrdia i la Constitució, els polítics ho hauríem de respectar", ha dit Casado.

La recollida de firmes dels populars arriba després que el Tribunal Suprem s'hagi pronunciat en un informe contra l'indult als presos polítics i que Sánchez assegurés que decidiria sobre els indults pensant més en la concòrdia que en la venjança.

La pressió sobre Sánchez, des que es va publicar l'informe del Suprem, no ha parat de créixer, sobretot per part dels partits de dreta, però també des d'alguns barons socialistes, com ara Alfonso Guerra.

En aquest context, el govern de Pedro Sánchez insisteix en la legalitat de la figura de l'indult i repeteix que la decisió que prengui respondrà a l'interès de recuperar la concòrdia amb Catalunya.

La vicepresidenta Carmen Calvo s'ha mostrat convençuda que els espanyols "valoraran" la decisió que adopti l'executiu sobre els indults "quan vegin que la política espanyola s'estabilitza" després de deu anys de "turbulències". També ha recordat que el poder judicial "ja ha fet la seva feina" i ara li toca al govern espanyol prendre una decisió.

La primera vegada, contra l'Estatut

Aquesta no és la primera vegada que el PP fa una recollida de signatures amb Catalunya com a protagonista. Fa 15 anys, el febrer del 2006, el PP de Mariano Rajoy va fer servir la mateixa operació i va recollir firmes contra la reforma de l'Estatut de Catalunya. El socialista José Luis Rodríguez Zapatero presidia llavors el govern espanyol i aquest mateix divendres ha avalat que La Moncloa intenti iniciatives que busquin el diàleg per resoldre el conflicte amb Catalunya.

Anys després, alguns dirigents del PP han arribat a reconèixer que la recollida de signatures contra l'Estatut no va ser l'estratègia més encertada, per diferents motius. Per exemple, que a d'altres comunitats autònomes s'havien aprovat estatuts molt similars sense cap tipus de problema.

Mariano Rajoy va recollir signatures contra l'Estatut

 

Torna la foto de Colón?

La pressió perquè Sánchez no indulti els presos de l'1-O es traduirà també en una imatge: el PP, Ciutadans i Vox es tornaran a manifestar junts a la plaça de Colón, a Madrid, en el mateix escenari que va precipitar la convocatòria d'eleccions generals el 2019.

De fet, aquell 10 de febrer del 2019 va reunir per primera vegada en una mateixa imatge els líders dels tres partits de la dreta: Pablo Casado, Santiago Abascal i Albert Rivera. La concentració la va motivar la polèmica figura del relator que Sánchez volia incorporar al diàleg amb Catalunya.

Dos mesos abans, tots tres havien tancat un acord per fer fora el PSOE de la Junta d'Andalusia. Després, Vox facilitaria també les investidures d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid.

La foto de Colón, amb Abascal, Casado i Rivera, el 2019

Ara, però, encara no se sap quina representació hi anirà de cada partit. Des de Ciutadans ja han anunciat que hi aniran a títol personal i no de partit i el PP no ha aclarit si hi serà Pablo Casado. Per part de Vox, sí que hi assistiran els seus dirigents principals.

Aquesta protesta contra els indults als presos catalans l'ha convocada el 13 de juny la plataforma Unión 78, impulsada, entre d'altres, per l'exlíder d'UPyD Rosa Díez i el filòsof Fernando Savater.

 

No "mercadejar"

A Catalunya, pel que fa els indults, Esquerra i el PSC parlen d'obrir una nova etapa mentre que des de Junts denuncien que el govern espanyol mercadeja amb els presos polítics. Jordi Cuixart diu que si arriben els indults el Suprem farà el que calgui per tirar-los enrere.

Aquestes són les reaccions de Laura Borràs, presidenta del Parlament; Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, i Salvador Illa, del PSC:

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut