El premi al millor xuixo del món, per a una pastisseria de l'Escala
El millor xuixo de crema del món és a l'Escala. L'elabora l'Agustí Gardella Juhé, de la pastisseria Juhé, que va guanyar el premi a El Millor Xuixo del Món 2022, celebrat el 13 de març al Fòrum Gastronòmic de Girona.
El jurat va valorar una trentena de pastisseries i va premiar la Juhé per la qualitat de la crema i del fregit, la massa, l'esponjament, la cocció i el sabor.
La venda s'ha multiplicat per 10
Abans, en un dia normal, venien uns 30 xuixos de mitjana. Ara, després del premi, la demanda s'ha multiplicat per 10 i n'han arribat a vendre fins a 400 en un sol dia.
Per Gardella, el secret de la recepta són els productes amb què treballa, que assegura que són de bona qualitat i de proximitat.
En la primera edició, feta el 2018, va guanyar la fleca Pastisseria Padres, de Banyoles. A l'última, el 2020, el premi se'l va emportar la fleca Pa Artesà del Vallès, amb seu a Santa Perpètua de Mogoda i botigues a Barcelona i al Vallès.
El xuixo és un dolç típic de Girona, però s'ha estès i popularitzat a tot Catalunya. Es fa amb una massa que estaria entre la pasta de full i la de croissant, està farcit de crema, fregit i ensucrat.