El present i el futur de la música electrònica s'entrellacen en un Sónar amb 250 propostes

L'edició d'enguany, el 15, 16 i 17 de juny, abordarà les implicacions culturals, ètiques, econòmiques i industrials de les noves eines i processos creatius vinculats a la intel·ligència artificial

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts s'ha presentat la programació completa del festival Sónar d'enguany, una edició especial, ja que se celebra el 30è aniversari del festival. Segons els seus organitzadors, es tracta d'un programa transversal que pretén reflectir el present i el futur de la cultura digital i la música electrònica i alhora fer un homenatge a la música de ball i la cultura de club.

A més, el Sónar+D -la trobada internacional d'art, ciència i cultura digital- reforça la seva posició com a espai de trobada per a experts locals i internacionals en la intersecció de l'art, la ciència i la tecnologia.

El festival, que es farà els dies 15, 16 i 17 de juny a Barcelona i a l'Hospitalet de Llobregat, comptarà amb més de 250 propostes entre concerts, DJ sets, masterclass, xerrades i fòrums de debat, així com projectes creativotecnològics provinents de més de 20 països.


Així mateix, l'organització del Sónar ha explicat que comptarà amb nous espais i horaris. Entre d'altres, per exemple, hi haurà canvis en el Sónar Village, un espai on sempre hi fa molta calor, i que s'ha decidit cobrir perquè hi hagi "una temperatura més agradable".


L'impacte de la intel·ligència artificial

El gran tema transversal de l'edició d'aquest any serà en l'impacte de la intelꞏligència artificial (IA) en la música i les arts audiovisuals i interactives mitjançant un ampli programa d'activitats per a professionals i públic general que ocuparan la totalitat del Palau de Congressos de Fira Montjuïc i s'estendran per altres espais de Sónar de Dia.

El Sónar+D permetrà veure, escoltar, tocar i debatre sobre com s'aplica la IA a la producció musical o audiovisual, alhora que s'abordaran les possibles amenaces de l'ús cada vegada més estès de la IA i s'estudiarà com protegir la propietat intelꞏlectual en aquesta nova realitat.

La imatge de Maradona, protagonista de l'edició del 2002, treballada ara a partir de la Intel·ligència Artificial (Sónar)

La Intelꞏligència Artificial també és protagonista de la campanya gràfica del 30è aniversari. A partir de les 29 campanyes gràfiques prèvies, s'ha treballat amb la IA, processant així tres dècades de vida des de la innovació, utilitzant una tecnologia nova en constant evolució.

També dins del Sónar+D s'han plantejat propostes relacionades amb el cinema. En aquest àmbit, hi destaca una nova àrea expositiva, Project Area, on es podran veure fins a 80 projectes rupturistes i innovadors dins del que serà el primer festival europeu de cinema creat per IA, i que estarà organitzat per la UPF.

Un altre gran eix temàtic d'aquesta edició serà l'emergència climàtica i com els artistes hi responen les diferents maneres d'actuar, conscienciar i divulgar des de les comunitats artístiques.


Programa transversal

A la programació musical de la 30ena edició hi destaquen noms com el d'Aphex Twin, que torna al festival després de 12 anys de la seva última visita, Eric Prydz, BICEP, o la catalana Bad Gyal, que ja ha actuat al festival, però ara torna com a artista plenament consolidada.

Bad Gyal actuarà dissabte 17 de juny per primer cop al Sónar de Nit (Carlota Gibanel)

Destaquen, també, altres noms com Fever Ray, Peggy Gou, Little Simz, Oneohtrix Point Never, Black Coffee, Ángel Molina, Solomun, La Zowi, Samantha Hudson, The Blessed Madonna, Shygirl, Carles Viarnès & Alba G. Corral i Honey Dijon, entre molts altres.

Sónar de Nit oferirà enguany espectacles immersius de gran format, en els quals la tecnologia juga un paper fonamental, com aquest HOLO d'Eric Prydz, un dels caps de cartell, amb el seu exclusiu i colossal xou hologràfic immersiu:


El Sónar, al piromusical de La Mercè

I una sorpresa final. Segons ha explicat Ricard Robles, un dels codirectors del Sónar, una altra de les novetats d'aquesta 30a edició i que transcendirà pròpiament el festival serà la participació en el piromusical de La Mercè, a la cloenda de la festa major de la capital catalana, el proper mes de setembre.

 

 

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificialSónarMúsicaTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut