El president de Xile admet abusos policials durant les protestes
Sebastián Piñera adverteix que la justícia s'aplicarà amb tot rigor tant als policies que han actuat fora dels límits com als manifestants violents
Ja fa un mes que va esclatar el conflicte social a Xile i les mobilitzacions no s'aturen. La crisi ha posat contra les cordes el govern conservador de Sebastián Piñera. I, davant dels aldarulls constants, Piñera ha acabat condemnant l'ús excessiu de la força per part dels cossos de seguretat i ha promès que cap violència quedarà impune.
Els incidents ja han provocat 23 morts i 217 persones amb ferides oculars per l'impacte de projectils, a més de nombroses denúncies contra la policia per violacions dels drets humans.
Tot plegat ha fet reaccionar el president xilè, que ha fet aquest anunci:
"Lamentablement, i tot i el ferm compromís i de totes les precaucions que prenem, no només el govern, també les nostres forces armades i d'ordre, per protegir els drets humans de tots, en alguns casos no es van respectar els protocols. Hi va haver ús excessiu de la força, es van cometre abusos o delictes i no es van respectar els drets de tots"
Ni l'històric acord per celebrar un referèndum per canviar la Constitució ha calmat, de moment, els ànims al carrer.
Centenars de manifestants han quedat ferits per armes de foc de les forces de l'ordre (Reuters/Goran Tomasevic)
El president xilè diu que la justícia s'aplicarà amb rigor als policies que han actuat fora dels límits (Reuters/Goran Tomasevic)
El president xilè assegura que la justícia s'aplicarà amb tot rigor tant als policies que han actuat fora dels límits com als manifestants que van fer ús de la violència. És el primer cop que Piñera condemna la violència policial durant l'esclat social de les últimes setmanes.
Segons l'Institut Nacional de Drets Humans de Xile, a més dels 23 morts, hi ha hagut fins ara 2.381 ferits, dels quals 1.360 ho han estat per trets de bala, perdigons, balins o armes de foc no identificades, i la resta per cops, gasos i altres formes de lesió.
La crisi xilena va començar fa un mes per un increment del preu del bitllet de metro. A partir d'aquí van augmentar les protestes, que van derivar en mobilitzacions convocades contra les desigualtats en el model econòmic del país, la repressió i la gestió del govern, que va decretar l'estat d'emergència durant els primers dies.
- ARXIVAT A:
- Xile