Giorgia Meloni amb les mans plegades mentre és ovacionada durant el discurs a la Cambra dels Diputats
Giorgia Meloni ovacionada durant el discurs a la Cambra dels Diputats (Reuters/Remo Casilli)

"President" i no "presidenta", la polèmica tria de gènere de Meloni, la dirigent italiana

La primera ministra d'extrema dreta renega del feixisme en el discurs d'investidura a la Cambra de Diputats

Irene Vaqué ReigActualitzat

Georgia Meloni és la nova primera ministra d'Itàlia, però ha optat pel masculí en les comunicacions sobre el càrrec. "El president del Consell intervé a la Cambra dels Diputats per explicar el programa de govern", ha piulat, literalment, el Palazzo Chigi, la residència oficial de la premier.

La dirigent d'extrema dreta presideix el Consell de Ministres, és a dir, és la primera ministra. Però apareix com a primer ministre a les notes de premsa, en el que s'interpreta com una voluntat d'allunyar-se del discurs feminista.

"Cordial i fructífera conversa, de més d'una hora, entre el primer ministre, Giorgia Meloni, i el president francès, Emmanuel Macron", va informar el mateix Palau.

Mitjans italians com el Corriere della Sera, La Repubblica o La Stampa s'hi refereixen com "la presidente", que és la forma femenina del càrrec.

Quan l'autoanomenada "coalició de centredreta" es va imposar a les eleccions per majoria absoluta, amb el 43% dels vots, l'exprimer ministre Silvio Berlusconi va felicitar "el nou president del Consell" Meloni en un tuit.

La Forza Itàlia de Berlusconi i la Lliga de Matteo Salvini són els socis de govern de Germans d'Itàlia.

Meloni i Salvini conversen tapant-se la boca durant la sessió a la Cambra de Diputats
Meloni i Salvini conversen tapant-se la boca durant la sessió a la Cambra de Diputats (Reuters/Remo Casilli)


L'oposició critica el càrrec de Meloni en masculí

La tria ha aixecat crítiques de l'oposició. L'expresidenta de la Cambra de Diputats Laura Boldrini, socialdemòcrata, s'ha preguntat si fer servir el femení "és massa" per a la dirigent de Germans d'Itàlia.

"La primera dona primera ministra es fa dir pel masculí, el president. Què li impedeix reivindicar en la llengua el seu lideratge? La Treccani [l'enciclopèdia] diu que els càrrecs es declinen. Afirmar el que és femení és massa per a Germans d'Itàlia, un partit que ja s'oblida de les Germanes al nom?", s'ha preguntat.


Carlo Calenda, membre de la coalició centrista Tercer Pol, ha considerat fora de lloc l'expressió. "Amics, aquí s'està descarrilant. (...) Estem tornant al nivell polèmic de la Peppa Pig", ha manifestat.

Un dels màxims responsables de Germans d'Itàlia va atacar públicament la sèrie de dibuixos animats infantil perquè en un episodi hi sortia una parella de mares lesbianes.

Més enllà dels polítics, la Unió Sindical de Periodistes de la RAI, majoritari a la televisió pública, ha lamentat el gest de Meloni i han denunciat pressions:

"L'advocat. L'advocada. El primer ministre, la primera ministra. Mentre Itàlia s'adapta laboriosament a les normes europees sobre l'ús del femení en els càrrecs públics i professions, en moltes redaccions de la RAI assistim a un retrocés perillós."

Segons el sindicat, hi ha pressions de la direcció per fer servir la denominació masculina per referir-se al càrrec de Meloni perquè "ella ho ha demanat".

L'Accademia della Crusca, la institució de la llengua italiana, ha explicat que fer servir el femení per als càrrecs que ostenten dones és l'opció gramaticalment correcta, però també ha deixat clar que qui vulgui fer servir el masculí per motius ideològics o generacionals té el dret de fer-ho.

Hi ha el precedent de la conservadora Elisabetta Casellati, que va dirigir el Senat entre el 2018 i el 2022 i també va optar pel masculí, segons han explicat des de l'Acadèmia.

Meloni: "Sento el pes de ser la primera dona premier"

Giorgia Meloni, de 45 anys, és la primera dona que governa Itàlia i està al capdavant d'un govern amb predomini masculí: només sis dones ministres en un govern format per 24 persones.

Aquest dimarts, en la presentació del programa de govern a la Cambra dels Diputats, ha declarat que sent "sobre les espatlles el pes de ser la primera dona premier":

"Entre les moltes càrregues que avui sento sobre les meves espatlles, hi ha la de ser la primera dona cap del govern d'aquesta nació. Sento la responsabilitat que tinc cap a totes aquelles dones que travessen dificultats per fer valer el seu talent."

Meloni intervé el debat per obtenir la confiança dels diputats
Meloni ha inclòs sis dones en un govern de 24 ministres (Reuters/Remo Casilli)

En el discurs d'investidura, de poc més d'una hora, Meloni ha enumerat un seguit de dones "que es van atrevir", entre les quals ha citat Cristina [Trivulzio di Belgiojoso, noble, periodista i escriptora revolucionària], Alfonsina [Estrada, pionera del ciclisme], Maria [Montessori, pedagoga i neuropsiquiatra], Rita [Levi Montalcini, neuròloga i Nobel de Medicina) o Oriana [Fallaci, periodista].

Davant dels diputats, la dirigent ultradretana, que lidera un partit hereu del neofeixista MSI, que ha defensat durant dècades el llegat de Mussolini, ha moderat l'euroescepticisme i ha renegat del feixisme:

"Mai he sentit simpatia pels règims antidemocràtics, inclòs el feixista. Sempre he considerat les lleis racials del 1938 el punt més baix de la història d'Itàlia. Una vergonya que marcarà el nostre poble per sempre."

Un cop obtingui aquest dimarts la majoria de la cambra, un tràmit tenint en compte la majoria absoluta, faltarà el suport del Senat, que votarà aquest dimecres, i començarà oficialment el govern Meloni.

Aquest vídeo recull la rebaixa de plantejaments que ha fet al Parlament:

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut