El pressupost de la Patum creix un 35% i se situa als 455.000 euros, el més alt de la història
ACN Berga - L'Ajuntament de Berga fa anys que reclama un finançament estable per la festa popular més important del municipi. Enguany el consistori es mostra satisfet pels 455.000 euros que es destinaran a la Patum, un 35% més que l'any passat. L'alcalde, Ivan Sànchez, ha detallat que als 330.000 euros de l'aportació municipal, la novetat és que la Generalitat hi afegirà 100.000 euros i la Diputació 15.000 més. L'Agència de Desenvolupament contribuirà amb 10.000 euros i també s'està pendent d'aportacions privades que encara s'han de concretar. Per primera vegada se sortejarà dotze salts de maces per la Patum de Lluïment i cinc maces plenes. A partir del 19 de maig es poden presentar instàncies i els escollits se sabran la primera setmana de juny.
La demanda d'un finançament adequat per la Patum s'havia convertit gairebé en una demanda històrica del consistori berguedà. L'alcalde, Ivan Sànchez, ha explicat satisfet que enguany aquest aspecte ha començat a canviar. Als 330.000 euros que li costa la festa a l'Ajuntament aquest any s'hi sumen 100.000 euros de la Generalitat, que té el compromís de repetir l'aportació tres anys més, i els 15.000 euros de la Diputació de Barcelona, que segons els batlle "es doblarà o triplicarà" en els propers exercicis.
El creixement econòmic per la Patum no s'adjudicarà només a un únic concepte de la festa, sinó que s'acabarà repartint. Aquesta edició oferirà més actes, com el redisseny de les noves barraques, també oferirà millores logístiques i de serveis o s'haurà de tenir en compte que el preu dels subministraments bàsics s'han encarit per la crisi energètica.
Entre les propostes d'aquesta "Patum de la represa", segons l'ha qualificat l'alcalde, destaca el nou espai de concerts a la Plaça Cim d'Estela, amb propostes festives "de primer ordre" com Xiula o Doctor Prats, o la zona gastronòmica amb productes del territori que s'ubicarà al Passeig de la Indústria.
Una de les apostes del consistori és que les diferents entitats del municipi puguin gestionar barres a les barraques. "Això és molt positiu perquè treballant durant els dies de Patum es podran finançar la resta de l'any". El batlle ha destacat que, d'aquesta manera, els diners que guanyen es "reinverteixen" a la ciutat.
A un mes exacte de la festa, l'Ajuntament ha donat a conèixer com pensa fer els sortejos per participar de la festa. En total, s'oferirà als berguedans 48 salts de plens. Com a novetat, també s'hi podran presentar aquells que ja hagin saltat en alguna altra ocasió. Al balcó de l'Ajuntament també se sortejaran 368 places per qui vulgui veure la Patum des d'un lloc privilegiat. La novetat enguany la constitueix l'oferiment dels dotze salts de maces i els cinc salts de maces plenes. La resta, es reserven per la comparsa.
D'aquesta manera, l'alcalde ha volgut posar fi a la polèmica oberta entre els saltadors de maces i els vestidors de plens sobre el sorteig dels salts. "Hem acordat treballar de manera unitària per la Patum", ha dit Ivan Sànchez. "Volem que sigui una de les millors Patums de la nostra vida", ha afegit. Amb tot, el batlle ha reconegut que el conflicte no està tancat i s'està treballant perquè les parts puguin arribar a un acord.