Junts va abstenir-se a la votació perquè els acords encara no s'havien posat per escrit (EFE/Rodrigo Jimenez)

El preu de la legislatura: el PSOE i Junts estrenen les noves regles del joc al Congrés

El govern espanyol volia demostrar que la majoria que dona suport al govern no descarrilava a la primera votació, mentre que Junts ho ha aprofitat per marcar les regles

Actualitzat

Fins al darrer segon, en temps de descompte i amb molt bons guanys. És el que expliquen a Junts de la negociació amb el PSOE per convalidar els primers decrets d'aquesta legislatura.

La reunió de Turull, Nogueras i Cerdán dimarts a la tarda no va desencallar l'acord i va ser amb el ple ja en marxa que la negociació va continuar amb Cerdán i la vicepresidenta Montero.

Un acord tant al límit que en un dels decrets, en lloc d'abstenir-se, que era el que havien decidit, van acabar no votant, perquè l'acord encara no estava per escrit.

Nogueras, Turull i Cerdán van reunir-se dimarts, però no van desencallar l'acord (Alejandro Martínez Vélez/Europa Press)

L'efecte va acabar sent el mateix. Una abstenció a canvi d'una llista de contraprestacions que el PSOE va decidir pagar per salvar els seus primers decrets.

Caldrà veure'n la concreció i el compliment. És el preu d'una majoria i una legislatura on tot va al límit i on res es pot donar per assegurat. El no dels diputats de Podem va impedir salvar un dels tres decrets.

Pel govern espanyol era important demostrar que la majoria que va investir Sánchez no descarrila a la primera votació.

Per Junts, era l'ocasió de marcar les regles de la legislatura, que no són un soci més i que si el PSOE vol el seu suport a cada votació hi haurà d'haver una negociació prèvia. Una maniobra que els ha mantingut com a soci que juga a la negociació i que alhora pretén marcar diferències amb Esquerra.

Els republicans defensen que la seva estratègia fa menys soroll i obté tants o més resultats. Citen els 200 milions que calculen que la Generalitat guanyarà amb el traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital, i recordaven en un llistat, ahir mateix al vespre, totes les contrapartides que han incorporat els decrets convalidats.

Esquerra ha defensat que la seva estratègia obté tants o més resultats que la de Junts (EFE/Rodrigo Jimenez)
ARXIVAT A:
JuntsPSOECongrés dels Diputats
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut