El preu de la llum, per primera vegada en negatiu: quin impacte pot tenir a la factura
- TEMA:
- Energia
El preu de la llum ha estat, per primera vegada, negatiu al mercat majorista, on les empreses productores i les comercialitzadores compren i venen l'electricitat. Aquest dilluns, entre les 2 del migdia i les 5 de la tarda, l'electricitat ha valgut -0,01 euros el megawatt hora.
La mitjana, durant tot el dia, ha quedat en 2,77 euros, un preu barat que no té per què tenir un efecte directe en la factura que ens tocarà pagar.
Per què ha caigut tant el preu?
El factor clau que ha fet baixar en picat el cost de producció d'energia elèctrica ha estat el mateix que ha fet anar de corcoll moltes famílies i empresaris aquesta Setmana Santa: el temps.
El temporal de pluja i vent ha disparat la generació d'energies renovables com la hidroelèctrica o l'eòlica i, per tant, no hi ha hagut tanta dependència d'altres fonts de producció, més contaminants i també més costoses.
També ha contribuït a aquesta baixada dels preus el fet que hàgim encadenat uns quants dies festius, en què el consum és inferior a l'habitual.
L'electricitat ens sortirà gratis?
L'impacte d'aquesta baixada de preu en la nostra factura dependrà de quin tipus de contracte de llum tinguem. Si ens regim pel mercat lliure, en principi no hauríem de notar cap diferència perquè hem pactat prèviament un preu amb la nostra comercialitzadora, que no variarà.
En canvi, els clients del mercat regulat sí que se'n poden veure beneficiats, com destaca Xavier Cordoncillo, membre de la Comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya.
"Els consumidors del mercat regulat veuran que la factura es modera bastant. Preus que estaven en 70 o 90 euros al mes, ara rondaran els 20."
Amb tot, els clients amb tarifa regulada també estan sotmesos a un nou mètode de càlcul que va entrar en vigor l'1 de gener i que ara té en compte els preus de l'electricitat a més llarg termini i no només en un moment concret. Això pot fer que la baixada sigui més modesta.
A més, al rebut encara s'hi han d'afegir els costos fixos relacionats amb la distribució. I, sobre tot això, es carrega l'IVA, que ara estem pagant al 21%.
Per això, Cordoncillo rebaixa les expectatives que aquestes xifres puguin provocar entre els usuaris.
"El negatiu és el de menys. Pel consumidor final no serà negatiu perquè aquest és l'element principal del preu, però no l'únic, i la resta d'elements no estan en negatiu."
- ARXIVAT A:
- Energia