Els preus s'haurien de coençar a moderar al maig (Pixabay)
Els preus s'haurien de començar a moderar al maig (Pixabay)

El preu de la llum superarà els 400 euros el MWh entre 9 del matí i 11 de la nit

En un nou dia de rècord, el preu mitjà de l'electricitat aquest dijous se situa en els 383,67 euros, que multipliquen per 8 els registres de fa un any

Un dia més, el preu de l'electricitat marca aquest dijous un rècord: 383,76 euros el megawatt hora (MWh), més de 20 euros per sobre de l'anterior rècord històric, 360,02 euros/MWh, d'aquest mateix dimecres.

De fet, des de les 9 del matí fins a les 11 de la nit, el preu superarà els 400 euros/MWh. La franja més cara serà entre les 7 i les 9 del vespre, amb 409 euros/MWh. El preu mínim ha estat entre les 4 i les 5 de la matinada: 303 euros/MWh.

En només  dia, el preu de la llum s'haurà incrementat en un 6,57% i, en una setmana, un 26,84%. El preu d'aquest dijous multiplica per 8 els registres de fa un any: el 23 de desembre de 2020, el preu era de 46,3 euros/MWh, segons les dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

El preu de l'electricitat d'aquest dijous multiplica per 8 els registres de fa un any
El preu de l'electricitat d'aquest dijous multiplica per 8 els registres de fa un any (Pixabay)


Dijous de la setmana passada la llum va superar per primera vegada la cota dels 300 euros i, des d'aleshores, no n'ha baixat. D'aquesta manera, tot indica que el desembre serà el mes més car de la història.

Aquestes oscil·lacions del preu de l'electricitat afecten, sobretot, els clients del mercat regulat. Però també acabaran impactant en la resta de consumidors, quan hagin de renovar les seves tarifes fixes.

A la resta d'Europa, els preus també superaran aquest dijous els 300 euros/MWh a França (416,44), Itàlia (413,88) o Alemanya (300,73). El mercat elèctric europeu està condicional pel preu del gas, disparat pels dubtes sobre el subministrament des de Rússia.

 


Ribera ho atribueix a l'augment de demanda a França

La vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha vinculat aquest nou rècord del preu de l'electricitat a l'augment de demanda des de França, degut al tancament de part de la capacitat de les centrals nuclears del país.

En resposta a una interpel·lació d'EH-Bildu en la sessió de control, Ribera ha qualificat d'"abrupta, contínua i sense precedents" la pujada del preu de la llum, i ha assenyalat que les perspectives "no són gens tranquil·litzadores".

La vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant la sessió de control (EFE/Javier Lizón)
ARXIVAT A:
ConsumEconomia de butxaca
Anar al contingut