L'augment mitjà de l'electricitat serà d'un 10%

El preu de l'electricitat triplica el de fa un any en algunes franges i continua pujant

En l'últim mes s'ha superat quatre vegades el màxim històric del preu majorista, i la rebaixa de l'IVA no impedeix que la factura no pari de pujar
Redacció Actualitzat
TEMA:
Consum

Aquesta segona setmana d'agost els preus majoristes de l'electricitat a Espanya continuen marcant nous màxims històrics: aquest dimarts el megawatt/hora valdrà 111,88 euros.

Superarà l'anterior màxim, que és... el d'aquest mateix dilluns, en què ha arribat a 106,74 euros, de manera que en menys d'un mes s'haurà trencat el rècord quatre vegades.

Els màxims anteriors van ser el 21 de juliol i el 3 d'agost, en una escalada que s'atribueix a l'onada de calor, a més de les poques reserves de gas a Europa i a la menor aportació de les renovables.


Gairebé el triple que fa un any

Aquests màxims afectaran els usuaris que tenen contractada la tarifa regulada, que en algunes franges pagaran el quilowatt/hora gairebé el triple de preu que el mateix dia de l'any passat.

És el que passarà aquest dilluns a les 9 del vespre, que valdrà més de 27 cèntims, mentre que el 9 d'agost del 2020 va valdre poc més de 10 cèntims.

No a totes les franges hi ha diferències tan grans, però sí que en totes és més car aquest any: per exemple, a les 4 de la tarda costarà gairebé 16 cèntims, mentre que fa un any fregava els 10.

Gràcies a la rebaixa de l'IVA de l'electricitat, del 21% al 10%, decretada fa poc pel govern espanyol, la factura de la tarifa regulada no pujarà en un percentatge tan alt.


Reclamen mesures

Però aquests màxims s'estan notant: organitzacions de consumidors com Facua han calculat que la factura del juliol s'ha encarit un 36% de mitjana.

Aquestes associacions reclamen que s'implantin noves mesures per frenar l'especulació amb què, segons ells, es fixen les tarifes en les subhastes.

Proposen canvis en les regles de subhasta del mercat majorista o la recuperació per part de l'Estat de les concessions de les centrals elèctriques per integrar-les a una empresa pública.

 

 

ARXIVAT A:
Consum
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut