El preu de les principals atraccions turístiques de Barcelona es duplica en 10 anys
Els preus de les habitacions d'hotel s'han disparat en els últims anys, especialment a Catalunya. Quan va esclatar la crisi, el preu mitjà per nit d'una habitació d'hotel era de 70 euros a Catalunya, i pràcticament el mateix en el conjunt de l'estat.
Amb la crisi, els preus van arribar a caure l'any 2009. Però poc després es van començar a enfilar sense parar. I va augmentar la diferència entre els preus a Catalunya i la mitjana espanyola. El juny d'aquest any, a Catalunya, una habitació d'hotel costa, de mitjana, 95 euros, mentre que en el conjunt de l'estat val 87 euros. Un increment considerable, del 35% i el 26%, respectivament, i molt per damunt de la inflació.
I això són preus mitjans. A ciutats com Barcelona estan encara més disparats, i contribueixen a reforçar la sensació que el sector turístic està molt escalfat. Els que arriben de fora ho comencen també a notar. Ho comprovem, de primera mà, acompanyant un grup de turistes en una visita exclusiva a La Pedrera, abans que obri les portes al públic.
Tot i ser turistes d'un nivell adquisitiu alt i acostumats a viatjar, noten l'augment de preus i comencen a canviar la seva visió de la ciutat. De moment, els pros guanyen els contres:
Wilson Ong, turista de Malàisia: "És una mica car comparat amb altres llocs d'Europa"
Scott Lyall, turista dels Estats Units: "Estarem aquí una o dues vegades a la nostra vida, no n'hi ha per tant".
Jeff Berliner, turista del Canadà: "Els preus han crescut en els darrers quatre o cinc anys, però passa a tot arreu."
L'encariment de la ciutat és un fenomen que perceben encara més aquells que ja han estat a Barcelona més d'una vegada o que fins i tot hi han viscut.
Massimiliano Pedrucci, turista d'Itàlia: "Vaig viure a Barcelona el 2007, i, deu anys després, els preus han crescut molt".
I és que el preu de les principals atraccions de Barcelona s'ha més que duplicat. Entrar a La Pedrera costa avui 22 euros, més del doble que fa deu anys. Fer el tour del Camp Nou també ha passat de valer 10 euros i mig el 2007, a 25 euros actualment. Però l'entrada que pràcticament s'ha triplicat és per pujar a veure la vista panoràmica de la Sagrada Família, de 10 a 29 euros.
De fet, és molt més car pujar a la Sagrada Família, que a la Torre Eiffel de París, que costa ara per ara 17 euros, amb un encariment d'uns 5 euros i mig en deu anys.
El Colosseu de Roma és un dels monuments que menys puja, només quatre euros més per accedir a l'antic teatre romà i al Palatí, que costa 12 euros.
Londres tampoc ha pujat tant els preus, i avui l'entrada de la London Tower té un preu de 21,5 euros, una pujada que no arriba als deu euros.
Des del sector apunten a un factor per explicar, encara que sigui en part, l'increment en l'arribada de turistes. La seguretat, comparada amb d'altres destinacions del nord d'Àfrica, i també europees.
Martí Sarrate, president patronal de les agències de viatges (Acave): "Hi ha una ocupació molt alta, i per això pugen els preus dels hotels. I una de les raons és que hi hagut atacs terroristes a d'altres ciutats, com ara Brussel·les o París".
L'únic monument important a Europa que registra creixements similars als barcelonins és Atenes, que ha més que duplicat l'entrada combinada a l'Acròpolis i els diferents temples antics de la ciutat. El turisme és un dels pocs sectors de l'economia grega que ha superat la crisi.