La sequera també minvarà la collita d'olives (Flickr/DaNNieLaA)

El preu de l'oli d'oliva està pels núvols i seguirà pujant per la sequera

El preu de l'oli verge extra s'enfila a la venda a l'engròs fins als 800 euros per cada 100 quilos a Catalunya. Pel que fa a la venda al detall el preu ha pujat un 31% en un any i ho seguirà fent
Redacció Actualitzat
TEMA:
Agricultura

La pluja ha tornat a arribar tard als camps d'oliveres. Per segon any consecutiu, la sequera ha provocat que la collita d'olives de secà se n'hagi vist molt ressentida. Això provocarà que el preu de l'oli es mantingui alt i que segueixi pujant en la venda al detall. 

L'any passat, la producció d'olives a tot l'Estat va caure un 50% i això també ha fet que el preu de venda d'oli a l'engròs no hagi parat de pujar. Ara mateix l'oli verge extra es paga a l'engròs a 800 euros per cada 100 quilos a Catalunya.

La temporada passada el preu era de 360 euros. El 2020 el preu de l'oli verge extra estava fins i tot per sota els 300 euros i es pagava a 218 euros per cada 100 quilos.


 

Els estocs estan baixant, i tot plegat fa disparar el cost a l'engròs a tot el Mediterrani. Però, en comparació amb altres països productors d'oli, el que es produeix a Catalunya és més car. La mitjana de preu a l'estat espanyol és de 673 euros els 100 quilos, a Grècia es paga a 655 i a Tunísia 633. El preu de l'oli que s'apropa més al català és el d'Itàlia, que se situa als 786 euros per cada 100 quilos.

Aquesta és la comparativa dels preus per tona.

 

L'exemple de la DO Garrigues

Les úniques finques que aquest any han tingut producció són les de regadiu, però són poques malgrat l'augment de finques que han incorporat el reg durant l'última dècada. A tall d'exemple, a la denominació d'origen Garrigues, set de cada deu finques són de secà, i per això la producció d'oli aquest any tornarà a ser minsa.

Això posa les cooperatives de productors d'oli en una posició difícil perquè els resulta més rendible vendre a l'engròs a Itàlia, principal client de les cooperatives, que al detall. Al mateix temps, temen perdre els clients de proximitat per l'augment de preu de venda al detall.

Per intentar abaratir costos, la DO Garrigues proposarà a les cooperatives obrir menys molins per premsar les olives.


El preu a les botigues

A tot això, cal afegir-hi l'increment de preus arran de la pandèmia i la guerra d'Ucraïna. Durant l'últim any el preu del cistell de la compra no ha parat d'augmentar, especialment motivat per l'augment de preus dels carburants i l'energia en general. Tot i que l'increment dels preus s'ha anat moderant al llarg del primer semestre del 2023, ara fa un any, amb els primers mesos de la guerra a Ucraïna, la inflació va arribar fins al 10%.

Pel que fa a l'oli d'oliva, amb les últimes dades de l'IPC del juny, s'ha encarit a les botigues un 31% en un any

L'oli és un producte que s'ha encarit especialment per les males collites a causa de la sequera. Aquesta situació, si res no canvia, farà que el preu se segueixi enfilant els pròxims mesos.

ARXIVAT A:
Agricultura Alimentació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut