El preu del cacau cotitza en màxims de fa 45 anys i encareix la xocolata
A banda de l'especulació, les males collites han disparat els preus del cacau i també del sucre
El preu del cacau, el principal ingredient de la xocolata, està pels núvols. El cacau és una matèria primera que cotitza a la borsa, als mercats financers, i en els últims cinc anys ha més que doblat el preu. De fet, en l'últim any la rendibilitat del cacau és del 80%. Ara mateix, està en màxims de fa 45 anys i cotitza al voltant dels 4.400 dòlars per tona. L'últim preu semblant (4.540 dòlars) va ser l'any 1977.

El preu a botiga, un 10% més car
Per tot plegat, la indústria anticipa preus més alts, un moviment que ja s'està produint. Segons les últimes dades de l'IPC, la xocolata s'ha encarit un 10,5% en un any.
Encara pugen més els productes de confiteria (+17%) o els gelats (+15%), que també recullen l'impacte de l'encariment del sucre. El cacau i la xocolata en pols s'han encarit un 13% en un any.
Especulació i crisi climàtica
En la pujada dels últims mesos hi ha influït, en part, l'especulació borsària, a causa, sobretot, dels efectes del Niño, argumenta Xavi Brun, gestor de fons inversió de TR3A: "Les fortes pluges als principals països productors, Ghana i la Costa d'Ivori, n'han malmès la producció i el preu s'ha disparat."
També ha passat amb altres primeres matèries agrícoles com el sucre, o el suc de taronja.

Els pastissers i la competència de la indústria
Amb els preus del cacau i el sucre disparats, el torró artesanal s'encareix aquest Nadal entre 1 i 2 euros.
Els pastissers expliquen que no poden competir amb els productes de fabricants i marques blanques que, amb més marge per ajustar costos, poden oferir preus més competitius. Lluís Estrada, propietari de la Pastisseria Canal, insisteix que "el torró artesanal pot competir amb qualitat i confien que els clients ho valorin, i aquestes festes, les vendes no baixin".
Al supermercat, bona part dels torrons de fabricants i marques blanques, també s'han encarit respecte a l'any passat. Els consumidors asseguren que han detectat preus més cars. Alguns diuen que compraran menys quantitat, tot i que la majoria, explica que tot i l'encariment, un dia és un dia, i faran l'esforç per comprar les tradicionals postres de xocolata.
- ARXIVAT A:
- NadalAlimentació