El preu del lloguer es limitarà a partir del febrer: mapa dels 140 municipis afectats

El Ministeri d'Habitatge es compromet a publicar l'índex de referència dels preus del lloguer al llarg del mes que ve

RedaccióActualitzat

La limitació dels preus del lloguer a Catalunya entrarà en vigor al mes de febrer als 140 municipis que la Generalitat ha declarat com a zones tensionades pel que fa a l'accés a l'habitatge. Així ho han acordat la consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, reunides aquest dijous.

En els municipis inclosos en la llista, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicat l'IPC.

A més a més, en el cas dels pisos que entrin de nou al mercat de lloguer i quan es tracti d'un gran tenidor --és a dir, persones físiques o jurídiques amb almenys cinc immobles en propietat--, el lloguer no podrà ser superior al preu que marqui l'índex de referència per a un carrer determinat. 

El govern espanyol s'ha compromès a aprovar i publicar aquest índex de referència, que no serà homogeni per tot Espanya, en les pròximes setmanes. És la clau i el pas previ necessari perquè s'apliqui la limitació en els preus, recollida en la llei d'habitatge estatal que va entrar en vigor el maig de l'any passat.

El nou índex serà una barreja entre l'índex català, que es basa en les fiances del lloguer que es dipositen a l'Incasòl, i aquell en què estava treballant el ministeri, basat en la declaració de la renda, però ponderat, i depenent de les característiques de les zones geogràfiques.

 

En quins municipis es contindran els preus?

Els 140 municipis amb el mercat d'habitatge tensionat es concentren sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona i al litoral del país.

Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida formen part de la llista de poblacions on hi ha un especial risc d'oferta insuficient d'habitatge assequible.

 


Segons la llei d'habitatge, la vigència de la declaració de zones tensionades serà de tres anys i es podrà prorrogar per anualitats.

La regulació afectarà els contractes, ja siguin nous o prorrogats, que se signin a partir de l'entrada en vigor. No tindrà efectes retroactius.

L'obra nova en queda al marge i es permetrà apujar el preu més enllà si s'han fet reformes importants al pis.
 

"Arriba molt tard"

El Sindicat de Llogateres creu que la regulació "arriba molt tard". Així ho ha valorat la portaveu de l'entitat, Carme Arcarazo. "Cada mes que la regulació no entra en vigor són desnonaments, pujades dels lloguers, famílies que tenen menys diners i més diners a l'especulació", ha opinat.

En tot cas, diuen que no volen "celebrar res" fins que vegin "els detalls i la lletra petita" de l'acord. "Pot ser que tingui forats i que no acabi fent baixar els lloguers tant com seria just", ha afegit Arcarazo.

Un dels elements que més ha qüestionat el Sindicat de Llogateres ha estat el nou índex de preus de referència dels lloguers que ha de publicar el Ministeri d'Habitatge. Consideren que aquest indicador ha de "contemplar els preus reals" i no pas els preus "de la bombolla dels últims anys". "Cal punxar la bombolla, perquè estem en un moment on els llogaters viuen escanyats", ha apuntat la portaveu.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut