El preu del petroli ha caigut a mínims històrics (Reuters / Angus Mordant)

Caiguda històrica del preu del petroli als EUA: per sota dels 0 dòlars per primer cop

Mínim històric del preu dels contractes per entregar barrils de petroli aquest mes de maig, que s'havien de tancar aquest dilluns
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Caiguda històrica del preu del petroli en plena crisi pel coronavirus. El preu del barril ha arribat a un mínim i, fins i tot, s'ha situat en algun moment per sota dels zero dòlars.

El preu que s'ha desplomat correspon al barril nord-americà que es compra per al mes de maig, els contractes del qual es tancaven aquest dilluns. L'absoluta falta de demanda, en un moment en què pràcticament ningú compra petroli, ha portat a aquesta baixada sense precedents.

Aquest daltabaix és indicatiu del clima de desconfiança absolut a curt termini entre els inversors. En la jornada d'aquest dilluns, el petroli nord-americà ha passat de 14 dòlars per barril, que ja era un preu baix, a cotitzar-se a -37,63 dòlars. És a dir, petroli gratuït o, més aviat, pagar a qui en compri. Una fita inèdita. De cara als mesos de juny o juliol, el barril es cotitza a més de 20 dòlars.

 

 

La guerra de preus entre l'Aràbia Saudita i Rússia provoca la caiguda del cru (Reuters)


Mentrestant, el barril de Brent, el de referència a Europa, cau un 8,5% fins a 25,7 dòlars el barril. El petroli europeu té per tant una caiguda menys brusca que el dels Estats Units en part perquè el contracte expira el juny.

El preu del cru cau des del començament d'aquest 2020. Ho fa per la guerra de preus entre l'Aràbia Saudita i Rússia, però també perquè les restriccions pel coronavirus n'han fet caure la demanda.

Davant l'enfonsament del preu, l'OPEP i Rússia van acordar reduir la producció en 10 milions de barrils diaris, però el pacte no ha aconseguit aturar la caiguda perquè no compensa l'enfonsament massiu de la demanda.

 

El preu de la benzina

El preu del barril de Brent petroli està lligat a l'import que el consumidor acaba pagant a la benzinera. Tot i així, hi ha un part fixa que no varia, la dels impostos, que en el nostre cas és el 52% del preu total.

També afecta la cotització de l'euro i el dòlar, ja que el preu del barril es dóna sempre en dòlars. Si es tenen en compte aquests factors i si es comprova la gràfica de la cotització mensual de la benzina que ofereix el ministeri per a la transició ecològica, l'evolució del preu del Brent i el de la benzina va començar a descendir el 5 de març, amb una nova caiguda brusca el dia 12.

 

Des d'aleshores ha anat registrant descensos fins al 30 de març que inicia un lleu repunt. Concretament, si es comparen el preu del cru i la benzina del 20 de febrer amb el 20 de març es veu com la diferència entre un i l'altre és més gran al febrer, amb quasi bé 5 euros, mentre que ara és només d'uns 50 cèntims.

Per tant, quan el petroli està car, el preu de la benzina puja molt per sobre i quan està més barat s'apropa molt al preu de venda en origen. La forquilla entre preu de compra i preu de venda s'estreta amb els preus a la baixa.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut