El primer denunciant d'abusos del rector de Constantí: "Era una cosa més que sabuda"
- TEMA:
- Pederàstia
Joan Maria Ramon és el primer que ha denunciat el rector de Constantí per haver-li fet tocaments quan ell tenia 12 anys. Ramon ha explicat a Els matins de TV3 que tot allò "a Constantí era una cosa més que sabuda".
El seu cas va sortir a la llum en una entrevista a "El Periódico". Segons Ramon ell no va ser l'únic, de fet mossèn Pere Llagostera aprofitava les excursions al Pirineu que organitzava amb els nois que tenien el "privilegi" de ser triats com a escolans de la parròquia per fer-los tocaments durant la nit al refugi.
"D'una manera clara i descarada vam veure el personatge. No va ser un somni, ni un malentès, ni una mala interpretació o un cansament sinó que era la realitat del mossèn que ens tocava"
Mossèn Llagostera "premiava" els escolans cada any, amb una excursió que pagava amb les almoines recollides. La sortida era al Pirineu de Lleida, on passaven la nit en un refugi de Barruera. Joan Maria Ramon i els seus companys van "descobrir" mossèn Llagostera el 1972. L'any següent els fets es van repetir amb ells i el grup d'escolans més joves que "van passar pel mateix tràngol".
Joan Maria Ramon, primer a denunciar el rector de Constantí, entrevistat a "Els matins" de TV3.
Encobriment dels pares
En l'ambient d'aquells anys en una població rural, petita i de respecte a les obligacions religioses com era Constantí als anys 60 i 70, el que era sabut per tothom no podia fer-se públic. Així, segons Joan Maria Ramon, tots els nois en parlaven entre ells, però si ho feien amb la família la resposta era molt similar a totes les cases.
La resposta del seu pare va ser "perdonar i oblidar"
"Em va dir que era un tema seriós. Que l'home a vegades té problemes, caigudes i temptacions. Que això s'ha de perdonar, s'ha d'oblidar i que el millor és no tornar-ne a parlar. Els meus pares n'eren conscients i no només els meus, sinó el dels altres companys que havíem comentat la mateixa jugada."
Ramon diu que el seu entorn familiar i d'amistats més intimes ja sabien el seu cas, durant tots aquests anys n'ha parlat "traient ferro al tema", explicant-ho no com un tema dramàtic, ja que diu que no li ha deixat "seqüeles irreversibles".
Església parroquial de Constantí.
Ara es va decidir a fer-ho públic arran d'una entrevista a "El matí Catalunya Ràdio" a Albert Soler, el director del documental "Examen de consciència" emès a NETFLIX, en què s'expliquen altres casos dintre de l'Església, entre els quals el de Miguel Hurtado a Montserrat.
Ramon es va posar en contacte amb Soler i li va exposar el seu cas. Diu que no el mou cap altre interès que servir d'avís a altres pares.
"Ni interès, ni sentiment de revenja, ni rancúnia, ni res. Això està més que superat. Però si a nivell preventiu, per obrir els ulls a alguns pares que els nens són víctimes potencials d'aquest col·lectiu o d'altres, - no parlo exclusivament a nivell eclesiàstic-, pot servir, em donaré per més que satisfet."
Ramon diu que amb Joan Reig, dels Pets, es coneixen de fa anys i que n'han parlat, i considera que el fet que Reig sigui un personatge públic fa que el seu testimoni tingui més poder de "sensibilització social".
L'arquebisbat de Tarragona ha fet un comunicat on diu que no tenia coneixement de cap víctima del rector de Constantí.
- ARXIVAT A:
- Pederàstia Menors Església