Pristina

El primer ministre de Kosovo es declara vencedor de les primeres eleccions legislatives del país

El Partit Democràtic de Hashim Thaçi hauria guanyat les eleccions legislatives de Kosovo amb un 31% dels vots. Thaçi hauria superat així el seu principal opositor, l'alcalde de Pristina, que hauria obtingut un 25% dels vots, segons apunta l'única enquesta a peu d'urna, feta per una ONG. Aquestes han estat les primeres eleccions legislatives celebrades al país des que el 2008 es va declarar independent de Sèrbia. La participació ha estat baixa, fet que ha afavorit l'actual primer ministre. Han estat unes eleccions més marcades per la crisi econòmica i l'atur que pel sentiment nacionalista.

Actualitzat
"La victòria és nostra" ha aclamat Taçhi davant de centenars de seguidors. "És una victòria per la democràcia de Kosovo", ha continuat. El primer ministre en funcions de Kosovo s'ha declarat aquest diumenge al vespre guanyador de les primeres eleccions legislatives que celebra el país des que es va declarar independent de Sèrbia ara fa dos anys. Segons l'única enquesta a peu d'urna, feta per l'ONG Centre per als Estudis Humanístics Gani Bobi, el Partit Democràtic (PDK) del primer ministre en funcions, Hashim Thaçi, es proclamaria guanyador de les eleccions. El PDK hauria obtingut un 31% dels vots, per sobre del 25% que hauria aconseguit la Lliga Democràtica, liderada pel seu principal opositor, l'alcalde de Pristina, Isa Mustafa.

Els resultats es preveien ajustats. La participació n'era la clau. I ho ha estat. L'alta abstenció que ha dominat ha afavorit l'actual primer ministre, l'home fort del país des de fa prop d'una dècada. Això sí, l'exguerriller haurà de buscar socis, ja que segons les dades provisionals, no aconseguiria la majoria suficient per governar en solitari. L'alcalde de la capital, però, ja va avançar que no revalidaria una coalició amb Thaçi.

La crisi econòmica i l'alta taxa d'atur del 48% han marcat les eleccions. Unes dificultats que Thaçi haurà de seguir afrontant. El primer ministre també s'ha compromès a exigir a la Unió Europea la lliure circulació dels ciutadans. "Kosovo espera ara que la Unió Europea parli amb una sola veu", ha dit en aquest sentit davant dels seus seguidors, i ha afegit que el país "no té temps per perdre".

Més d'1.600.000 persones han estat cridades a les urnes. Hi participaven 29 partits i hi havia, fins i tot, vuit formacions sèrbies. Els electors han hagut d'escollir 120 diputats, dels quals 20 són per a les minories. De fet, 10 d'aquests són per als serbokosovars. És per això que Belgrad i l'església ortodoxa havien fet una crida a la minoria sèrbia perquè boicotegés els comicis.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut