El principi actiu del cànnabis podria pal·liar complicacions greus de la Covid
- TEMA:
- Coronavirus
El tetrahidrocannabinol o THC, un dels principis actius del cànnabis, podria ser efectiu per combatre algunes complicacions respiratòries greus de la Covid, segons assenyalen estudis independents fets per diversos equips de científics.
Es tracta de l'administració de forma controlada del principi actiu del cànnabis o marihuana i no del consum d'aquesta planta en sí.
Els estudis més recents els han publicat investigadors de la Universitat de Carolina del Sud, liderats per Amira Mohammed i Mitzi Nagarkatti.
Publicat a Frontiers in Pharmacology, els autors expliquen que no han investigat els efectes del THC en la Covid, sinó en la síndrome d'insuficiència respiratòria aguda (ARDS en anglès), una complicació amb elevat risc de mort que pot sorgir després d'una infecció pel bacteri Staphylococcus aureus.
En l'experiment es van exposar ratolins a l'enterotoxina produïda per aquest bacteri, anomenada SEB i molt tòxica per a l'organisme. El 100% dels que van rebre THC es van curar.
El que fa pensar als investigadors que el THC també seria útil en certes complicacions respiratòries greus de la Covid és que tenen un mecanisme semblant. La SEB produeix una gran reacció del sistema immunitari, el que s'anomena una tempesta de citocines, proteïnes clau en la comunicació cel·lular. Tenen un paper molt actiu en el sistema de defensa.
S'ha vist que en la Covid es produeix un gran alliberament de citocines, una reacció desmesurada del sistema immunitari. I que això és el que sovint provoca lesions pulmonars i falla multiorgànica.
Per això, suposen que el THC també seria útil contra la Covid. De fet, una proporció significativa de malalts de Covid pateixen ARDS.
Tot i així, els autors matisen:
"Calen estudis addicionals per investigar si els mecanismes implicats són similars i si els cannabinoides es poden fer servir per tractar la Covid relacionada amb ARDS."
Iniciar assaigs en humans
Els mateixos investigadors han publicat resultats de l'estudi a les revistes International Journal of Molecular Sciences i British Journal of Pharmacology.
Segons Nagarkatti, en les desenes d'experiments que acumulen els tres estudis, el 100% dels ratolins que van rebre THC es van curar.
Els autors afirmen que els resultats són prou prometedors com per iniciar assaigs en humans. Però recalquen que, de moment, no recomanen a les persones que ja tenen Covid que hi participin.
Al juny s'havia publicat l'article d'un equip italià al British Journal of Pharmacology. Entre els autors hi ha Walter Sanseverino, de l'empresa de bioinformàtica Sequentia Biotech, amb seu a Barcelona.
Els investigadors proposaven la hipòtesi que el cannabinol també present en el cànnabis, però diferent del THC-, que té propietats analgèsiques i antiinflamatòries, podria ser útil contra les complicacions respiratòries de la Covid. Es basaven en dades de diversos estudis preclínics.
Altres substàncies del cànnabis
Hi ha un tercer equip de científics que a l'abril va publicar un estudi en preimpressió i que està encara sense revisió. Olga i Igor Kovalchuk i els seus col·laboradors de la Universitat de Lethbridge, a Alberta (Canadà), assenyalaven que extractes de cànnabis amb alt contingut en cannabidiol i baix contingut en THC podrien bloquejar el receptor que el coronavirus SARS-CoV-2 fa servir per entrar a les cèl·lules.
L'objectiu inicial era desenvolupar extractes per a diversos problemes de salut, però quan va sorgir la pandèmia, van revisar les dades per adaptar-les a la Covid.
Igor Kovalchuk ho explicava de manera molt gràfica a la revista Cannabis Therapy:
"Imaginem una cèl·lula com un gran edifici. Els cannabinoides redueixen el nombre de portes en, posem, un 70%. I així el nivell d'entrada s'haurà restringit. Per tant, tens més probabilitats de lluitar contra la infecció".
Finalment, uns altres compostos presents en el cànnabis podrien també ser útils. Es tracta dels terpens, compostos que es troben en moltes plantes.
L'estudi l'han fet dues empreses israelianes: Eybna, especialitzada en terpens, i Cannasoul, que investiga el cànnabis i els seus derivats.
La recerca, de la qual es feien ressò diversos mitjans, com Health Europe, assenyala que els terpens presents en el cànnabis també eren efectius contra processos inflamatoris, entre ells, la tempesta de citocines produïda en la Covid.
L'objectiu és trobar un dispositiu que permeti administrar els terpens per inhalació.
Tots aquests estudis van adreçats a comprovar l'efecte d'alguns principis actius administrats de forma controlada, no de fumar marihuana. Els metges han alertat que aquest darrer hàbit provoca inflamacions en els pulmons, de manera semblant al tabac. I que això representa un augment del risc de complicacions de la Covid.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut Recerca científica