Una imatge de l'obertura de l'any judicial, el 2021

El procés, la corrupció i Villarejo marcaran el quart curs judicial amb el CGPJ caducat

La revisió dels indults dels líders independentistes i una possible reactivació de les euroordres de Puigdemont, Comín i Ponsatí, entre els temes judicials pendents

Actualitzat

Per quart any consecutiu, es tornarà a repetir la mateixa escena. Carlos Lesmes pronunciarà dimecres el discurs solemne de l'obertura de l'any judicial en una situació anòmala.

El president del Suprem està en funcions, com tots els membres del Consell General del Poder Judicial. Lesmes tornarà a demanar als partits polítics que deixin de banda les disputes partidistes i renovin l'òrgan

Ara mateix, però, res fa pensar que PSOE i PP desbloquejaran la situació durant aquesta legislatura. La Moncloa acusa Alberto Núñez Feijóo de buscar excuses per no renovar un CGPJ amb majoria conservadora, mentre que el líder del PP retreu als socialistes que estiguin dinamitant tots els ponts de diàleg.

Sigui com sigui, l'any judicial arrencarà amb la cúpula del poder judicial amb el mandat caducat des del desembre del 2018, un fet insòlit.
 

Carpeta del procés

Malgrat que els dos principals partits de l'Estat no es posen d'acord, els tribunals continuen amb el seu calendari.

En l'agenda del nou curs judicial continua oberta la carpeta de causes vinculada al procés. Després d'un canvi de criteri, el Tribunal Suprem va accedir a revisar la concessió dels indults als 9 líders independentistes, una decisió que haurà de prendre en els pròxims mesos.

L'alt tribunal debatrà si la concessió de la mesura de gràcia està ben motivada i argumentada o va ser una decisió arbitrària.

Gairebé en paral·lel, el jutge Pablo Llarena estudia moure fitxa a finals d'any. El magistrat del Suprem està pendent del criteri final que fixi el Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'abast de les euroordres contra els líders independentistes a l'estranger i sobre la capacitat que tenen els estats membre de la UE per rebutjar-les.  

Si finalment Llarena rep l'aval del tribunal de Luxemburg, podria reactivar les euroordres contra Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín.

El jutge Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu (ACN/Tània Tàpia)

Un altre front es manté al Tribunal de Comptes. L'òrgan fiscalitzador ha de fixar la data del judici a la trentena d'antics alts càrrecs de la Generalitat a qui es reclama 3,4 milions d'euros vinculats a l'1-O i a l'acció exterior.

Abans, el 14 de setembre, l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel declararà davant el Suprem, i el 28 d'aquest mes Eulàlia Reguant serà jutjada per haver-se negat a respondre a les preguntes de Vox durant el judici als líders del procés.

 

Villarejo, el gran protagonista

El nou curs judicial servirà per abordar els últims judicis dels principals casos de corrupció a Espanya. Peces dels casos Gürtel, Púnica o Lezo encara han de passar per les sales de vistes. 

Però, sens dubte, un dels noms que marcaran l'actualitat judicial serà el de José Manuel Villarejo. 

Villarejo, sortint de l'Audiència Nacional aquest mateix mes de setembre (EFE/Luis Millán)

L'excomissari de la policia té una llarga llista de causes obertes, algunes de les quals continuen en fase d'instrucció. De moment, està a l'espera de la sentència del seu primer gran judici. La Fiscalia reclama 80 anys de presó per a Villarejo, a qui acusa de lucrar-se amb treballs d'espionatge.

Qui també està pendent de ser jutjat pel cas Kitchen és Jorge Fernández Díaz i la cúpula del Ministeri de l'Interior del Partit Popular per l'operació d'espionatge a l'extresorer de la formació Luis Bárcenas.

La família Pujol també espera data de judici per la macrocausa contra l'expresident de la Generalitat i els seus set fills. Després d'anys d'instrucció, la investigació està tancada, però no sembla que la primera sessió del judici pugui arrencar abans d'acabar l'any 2023. 

 

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut